Zoe n-a avut noroc în dragoste

Ne vom opri azi asupra unui personaj despre care am mai povestit noi pe aici, respectiv împărăteasa Zoe Porfirogeneta. Data trecută vă spuneam că făcuse tipa în palat un veritabil laborator de produse cosmetice, cu ajutorul cărora arăta la 60 de ani ca la 20. Cel puțin așa ziceau cronicile. Acum o vom analiza puțin pe la dedesubturi, să vedeți și aici nebunie.

Zoe asta a avut o viață, de să faci telenovelă din ea. Daaaa. Avea o baftă în dragoste, de zici că fumase în biserică. Trăind în Evul Mediu, se poate spune că era deja trecută bine atunci când, la 23 de ani, respectiv în anul 996, a decis Vasile nr. 2 Bulgaroctonul, împăratul în funcție și unchi dinspre tată al Zoicăi, să o mărite cu împăratul Otto al 3-lea al Sf. Imperiu Roman. Bună alegere, bănoasă, de perspectivă, tipul tinerel, în putere, adică… tot ce trebuie. Dar când își bagă Sarsailă coadă, se alege praful. Și așa a fost și aici. N-a ajuns bine Zoițica la Bari, cu dromonul, că a aflat că Otto dăduse ochii peste cap, dubios, la doar 21 de ani. Și praful s-a ales, cum spuneam.

Vasile al II-lea a pus-o pe Zoe la păstrare, în caz că mai apare vreo șansă de afacere prin cumetrie. Dar nimic, măi, nene! Parcă dăduse strechea în toți și se însuraseră de nu mai găseai unul de prăsilă. Toți băieții buni erau luați și se uitau nevestele la ei ca la butelie. Când au anunțat-o și pe Zoe că, în sfârșit, i-au găsit unul, gagica deja bătea în 50 de ani. Aici, probabil, o fi și exagerat ea cu acatistele și rugăciunile. Pentru unul tânăr și de perspectivă s-a rugat, unul din ăsta a primit. Era vorba de Conrad al II-lea, tot de la nemți, numai că ăsta avea vreo 10 anișori bătuți pe muchie. I-a picat fața Zoicăi, vă dați seama, când i-au spus ăia vârsta lui ginerică. Ce să facă Zoe cu el, când la ea mai era puțin și venea poștașul cu pensia? Să îi citească povești la culcare? Să îl ducă să se dea în tobogan la locul de joacă? Asta ceruse ea în rugăciunile ei? Păi puștiulică ăla de abia avea picioruțele cât treaba aia de om normal la care visase ea. Vai de viața și de păcatele ei, păcate comise doar cu gândul în lipsă de altceva.

Dar, stați așa, că muri Vasile al II-lea, veni tat-su (al Zoicăi), Constantin, pe tron, și îi găsi ăsta un băiat. Daaaa, unul refuzat de Teodora, sora mai mică a lui Zoe, pe motiv că ăla era încă însurat, plus că mai era și rudă de sânge cu ei. Dar mai conta? Când ai stat 50 de ani pe banca de rezerve, așteptând marea iubire, te mai uiți la detalii din astea? Nu te mai uiți. Scuipi în sân, arunci chiloții cât vezi cu ochii și îi dai înainte.

Și uite că îi ieșise și lui Zoe pasența. Daaaa! Frumos, elegant, cu tot ce trebuie în noaptea nunții… mă rog, cu aproape tot, că nu știa nimeni să spună dacă scârțâiturile se aud de la pat sau direct de la miri. Treaba nasoală e că n-a durat prea mult. N-a durat căci Zoe descoperea că nu poate face copii. Și s-a apucat ea de vrăji, de alchimie, de poțiuni, de l-au lăsat nervii și pe soț. Apropo, pe ăsta îl chema Roman al 3-lea Arghiros. Prin urmare, Roman s-a apucat de tinerele, iar Zoe, desfăcută de acum la lacăte, era liberă să își facă de cap cu cine poftea. Și, între noi fie vorba, a recuperat tipa cu vârf și îndesat toți anii ăia în care doar citise literatură pentru adulți.

Sărea ea ca o albinuță, din floare în floare și din pistil în pistil, până ce odată îi căzu unul cu tronc. Dar rău, domnule, rău de tot. Mai ceva ca la adolescență. În fine, ea cam acum își trăia adolescența, deși aniversarea de 60 se apropia cu pași repezi. Iar alesul se numea Mihail, zis și Paflagonianul, care înseamnă fix ce se aude. Așa mare era iubirea pe ea, că deja se rușinau și curtenii. Și vă dați seama câte văzuseră și ăia la viața lor, nu era ca și cum… Zoica, în schimb, era în al 9-lea cer. I se rupea de indiscreții. Au surprins-o ăia cu Mișu inclusiv în pat, în poziții care cu greu pot fi desenate, darămite descrise în cuvinte. Ba chiar și pe tron. Ea, călare pe el, promițându-i că îl face împărat și că vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. În cazul ei, oricum nu mai erau mult până acolo. În fine. În acest scop, au decis amorezii să scape de ultima piedică în calea iubirii, aia fiind soțul și împăratul în funcție. Zoe i-a dat otravă, ba chiar de mai multe ori, dar ăla zici că era neam cu Rasputin. În afară de câteva transpirații și o cufureală scurtă, n-a avut nici pe naiba. Și tot ca la Rasputin, tot prin înecare a mierlit-o. Aici s-ar fi ocupat direct Mihail, pe când era Roman la baie. Cât să mai suporte și Mișu tensiunea? Păi, nu?

Când a venit Mihăiță cu vestea nefericită a morții împăratului, Zoițica deja împărțise invitațiile la nuntă, arvunise lăutarii, și împăturea la sărmăluțe în foi de varză murată, alături de bucătarii care roteau purceii și berbecii la proțap de zici că era bâlci. Ba Zoe trimisese și după patriarhul Alexie, să oficieze ăla căsătoria plus încoronarea lui Mihail. Popa, în schimb, când a văzut, o dădea din colț în colț. Că unde-i doliul, cum să faci nuntă cu mortăciunea pe masă la nici o oră după deces, că nu e voie șamd. Când a văzut, în schimb, modica sumă de 45 de kile de aur, în numerar, la cufăr, și-a adus aminte brusc că mai sunt niște neclarități în dogmă și că poate merge nunta fără probleme. Ba chiar el personal ar fi lipit niște sutare pe frunte la lăutari, ca să cânte ăia și din alea mai fără perdea. Ca să știți cum funcționa și cum funcționează și azi. Cel mai probabil, pentru încă un cufăr din ăla, se lăsa și cu o canonizare pe loc, dar mirii aveau alte planuri pe moment, așa că s-a amânat treaba asta. Prin urmare, i-au scos vata din urechi lui Roman, i-au pus-o în nas, apoi l-au luat de picioare și l-au dus într-o cameră mai în spate, ca să nu strice atmosfera, la propriu și la figurat. Și s-au căsătorit în aceeași zi, ca doi porumbei amorezați ce erau ei. El la 24 de ani, cu ambiții și perspective mari, ea… bună de dus la Antipa.

Ce a mai fost acolo, vă povestim data viitoare, căci ne-am lungit deja prea mult… Oricum, cu povestea Zoițicăi, vedeți că o terminăm cu bizantinii. Ca să știți. Ce-i mult strică.

0 comments on “Zoe n-a avut noroc în dragosteAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *