Duioasa și tânăra Teofano, zisă și cea Bătrână, și crunta ei lipsă de empatie

După ce ați luat puțin aer de China cu ultimele postări, e timpul să revenim la bizantini. Și tot la femei și la putere rămânem. Azi, spre exemplu, începem cu Teofano, zisă și cea Bătrână (sec. X), care numai bătrână nu era. În plus, nici măcar nu a prins bătrânețea. Dar, mârlani și fără manieră ăia care au descris-o Oricum, noi am mai vorbit despre ea, practic doar reluăm informația.

Teo venea de jos pe parte socială. Din dedesubturi chiar. Asta pica foarte bine, căci și ei îi plăcea dedesubt. Dar doar în dormitor. Când ajungea în alte camere, recte sala tronului, îi plăcea să stea deasupra. Asta a remarcat-o destul de rapid împăratul Roman al II-lea. Ce nu a remarcat omul a fost moartea destul de dubioasă a lui taică-su, împăratul Constantin, care tot cârâise la adresa nunții cu Teo. La fel, a omis cumva izgonirea de la palat a tuturor rubedeniilor sale de parte feminină.

Iar asta a fost o mișcare greșită. Foarte greșită. De ce? Pentru că Roman o mierlea stupid, într-un mod care amintea teribil de cel în care o mierlise și taică-su. Dar, cum nu s-a putut dovedi nimic, toți responsabilii cu otrava de la palat decedând în mod dubios în decurs de vreo săptămână, Teo a rămas împărăteasă solo, urmând să aibă grijă de copii până la înscăunarea lor (copiii ăștia se numeau Vasile, viitor Bulgarocton, Zoe Porfirogeneta și Constantin).

Teofano a realizat destul de repede că a fi împărăteasă de una singură nu era vreo fericire. Licuricii care se întrezăreau noaptea prin curtea palatului începuseră să semene izbitor cu punctele laser de la puștile lunetiștilor. Iar asta cerea măsuri drastice. Măsuri care au venit sub forma lui Nicefor al II-lea Focas (și despre el v-am povestit). Niky era un tip cu care nu prea puteai sta la negocieri. Asta o puteau confirma cam toți adversarii de pe câmpul de luptă. Care o mai fi apucat să trăiască. Era deja la o vârstă la care, în Bizanț, puteai fi considerat nemuritor (51 de ani), plus că avea o viziune destul de ramolită în privința sexului. În sensul că nu îl făcea. Dar s-a jurat omul că o apără pe Teo + progeniturile. Iar asta era tot ce conta într-o primă fază.

Poate de aici să i se fi tras și lui, de la sexul nefăcut, căci pe tron nu a prins decât șase ani. Teo făcuse bulevard în dormitor în tot timpul ăsta, de începuseră să apară voci prin imperiu care să ceară reintroducerea practicii preistorice a poliandriei. Printre băieții ăia care se bucurau de nurii tinerei Teo, cât timp Nicefor o rezolva în stil medieval cu toți cei bănuiți că ar fi putut atenta la viața împărătesei, se număra și Ioan Tzimiskes. Băiat bun la bătaie, bun la pat, puțin psihopat, adică tot ce îți trebuia atunci ca să i-o tragi unei împărătese, ba să aspiri și la tron.

Credeți-ne, nu vreți detalii privind modul în care a ieșit din funcție Nicefor. Tot ce vă putem spune, ca în bancul cu Che Guevara, e că la autopsie a suferit groaznic. Ce vă mai putem spune este că Ioan nu l-ar fi putut ucide pe împărat cu mai multe lovituri de sabie în creștet, dacă nu i-ar fi deschis cineva ușile de la dormitorul imperial, și dacă nu ar fi trimis gărzile la o plimbare. Țin să fie, țin să fie?

Teo a crezut că s-a scos. Avea deja invitațiile la nuntă printate, rochia pregătită, buchetul, porumbeii, săculeții cu grâu, plus niște striperi pentru petrecerea burlăcițelor. Dar mai și băgase trei împărați la doi metri, ceea ce nici hanul Krum cel Groaznic nu reușise. Iar asta cu greu putea fi omis din vedere. Acum pusese ochii pe al patrulea. Prin urmare, Ioan Tzimiskes, odată ce a primit coroana, a și luat-o de o aripă și a trimis-o în exil cu tot cu planurile ei de nuntă. Păi ce? Cât să doarmă și el iepurește cu Jack Spintecătorul lângă el? Cică Teo ar fi avut vreo 30 și ceva de anișori când a murit. Date fiind informațiile legate de viața ei și de lipsa ei de empatie, putem fi siguri că încă se întreba, nevinovată, ce a avut lumea cu ea, atunci când s-a produs evenimentul.

0 comments on “Duioasa și tânăra Teofano, zisă și cea Bătrână, și crunta ei lipsă de empatieAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *