Zeo Porfirogeneta și recordurile ei neegalate până azi

După un asasinat la adresa soțului și o nuntă cu amantul în aceeași zi, tanti Zoițica avea să descopere rapid două mari adevăruri științifice. Primul, că fluturașii din stomac și piticii de pe creier nu fac deloc, dar absolut deloc, casă bună. Doi, că fluturașii din stomac, ca și ăia din brusturi, trăiesc al naibii de puțin. Așadar, nici nu s-a terminat bine luna de miere, voiajul de nuntă, năbădăile, că Zoica se trezea luată de o aripă și aruncată în ultimele camere din palat, alea care nici ferestre nu aveau, ca să grijească acolo de goblenuri sau de poțiunile ei pentru frumusețe. Avea interzis să se mai ocupe de treburi politice, administrative sau altele care i-ar fi deranjat tenul. Ba nici nu mai putea ieși de acolo decât cu acordul soțului care, apropo, chiar nu voia să își dea acordul ăsta.

A tot încercat ea să rezolve situația în stil bizantin, dar medicii și sclaveții care trebuiau să îi administreze lui Mihail al IV-lea otrava destinată erau prinși, cumva, fix înainte să o facă. Nici Mișu nu era nebun, știa ce avea la ușă și mai știa și cum murise ultimul împărat. Problema lui a fost că tot a murit. De Mișu nr. 4 vorbim. Zic unii că de slăbiciune sau epuizare dar, între noi fie vorba, tare e posibil să îi fi picat rău vreun ceai, vreo alimonată, că și degustătorul oficial, la câte otravă și deșeuri nucleare băgase în el de când era Zoe sechestrată, devenise imun la toate. Și cu Mișu ăsta, ziceți și voi, cum să mori de epuizare la 30 de ani? În fine.

Cert e că Zoe tot nu putea ajunge pe tron cu puteri depline. Fusese obligată să îl aducă acolo pe alt Mișu, al 5-lea, ăsta fiind un nepot al proaspătului răposat împărat. Noroc cu mulțimea, care nu uita că Zoe se trăgea totuși dintr-o dinastie bine văzută, era nepoata Bulgaroctonului, așa că s-a pus de o revoltă, iar Zoe a fost proclamată împărăteasă solo. Asta era bine pentru ea. Ce nu a fost bine, că mulțimea, în entuziasmul detronării unui împărat marionetă, a cerut ca Zoe să conducă alături de sora ei mai tânără, Teodora, pe care Zoe, cu mânuțele ei, o obligase să intre la mănăstire și să jure pe toate cele că nu mai iese de acolo decât cu picioarele înainte. V-am mai spus că avea Zoe asta o baftă, de să-ți bați copiii cu basca. Acum, iar n-avea parte de tot tronul doar pentru ea. (Foto – monedă cu Zoe și Teo, coîmpărătese).

Așa s-a gândit ea să își ia din nou un soț, ca să o scoată pe soră-sa din schemă. Dar de unde să aleagă? Că ea se apropia cu pași repezi de 70 de ani. De unde atâta tineret mândria țării pe capul ei? Așa a început ea să se gândească la foștii iubiți, în special ăia din prima căsnicie. Și-a adus aminte de unul, l-a chemat la palat, doar ca să vadă că ăla era mult mai panaramă îmbrăcat și la lumină, decât atunci când era în pielea goală pe întuneric. Prin urmare, l-a dat afară ramburs. Al doilea cadra cu ce voia ea, ba era dispus să și divorțeze omul, dar l-a otrăvit fosta nevastă până să ajungă să se dezcăsătorească. Bafta proverbială a Zoițicăi!

Al treilea, Constantin Monomahul, a zis că se bagă, dar cu o condiție. Să îl lase Zoe să vină cu iubita lui, că el nu își mai risca sănătatea mentală cu băbăciunea. Ceea ce, în lipsă de opțiuni, Zoe a acceptat. Și uite abrambureală. Avem un împărat, două împărătese + o amantă oficială. Hai să zici că Teodora dormea separat, dar Zoe împărțea patul cu ăilalți doi, deși e clar că mai mult decât să doarmă și să bombăne nemulțumită, altceva cu făcea. Nu mai pricepea nimeni nimic din abrambureala aia. De aceea s-a și lăsat iar cu o răzmeriță populară, că lumea credea că Monomahul are de gând să le omoare pe Zoe și Teodora, ca să se însoare cu Maria. Amanta, deh! Au ieșit astea la balcon ca Papa, au liniștit oamenii, și s-au întors toți la ale lor.

Până la urmă, le-a rezolvat timpul pe toate. Zeo s-a stins la 72 de ani, atingând un record neegalat nici până în ziua de azi. Anume, să fie împărăteasă alături de 4 împărați, căsătorită cu trei dintre ei, dar să și asasineze cel puțin unul. Ceea ce, sincer, nici faimoasa ei bunică, Teofano cea Bătrână, nu reușise. Nu degeaba v-am spus că viața ei a fost ca o telenovelă. Și când te gândești că, spanac, totul a fost pentru a păstra tronul. Că de la asta plecasem de la bun început, tronul și nebunii care l-au vrut.

0 comments on “Zeo Porfirogeneta și recordurile ei neegalate până aziAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *