Cum să fii proastă făcută grămadă, dar să ajungi șefă

Am deschis iar cutia Pandorei cu tema simbolurilor și a romantismului. Nici nu știi în ce direcție să te duci că, oricum o dai, ai teme gârlă. Uite, azi, spre exemplu, facem un mic ocol și vorbim despre simboluri antice. Mai exact, vom vorbi despre Hera și simbolurile ei. De ce Hera? Păi, ieri vă spusesem de Afrodita că era cu merele. Azi vedem de ce Hera era zeița căsniciei și a fidelității, că se leagă între ele. De fapt, în cazul Herei, avem niște dubii că era chiar modelul virtuții și al căsniciei. Și fix asta vom face azi, să scoatem adevărul la suprafață și să demontăm un mit. Să purcedem deci și să o luăm cu începutul.

Poate nu știați, dar unul dintre animalele simbol ale Herei era cucul. Daaa, acea păsăruică de face „cucu cucu”. Aia e. Cum s-a pricopsit Hera cu ea? Stați să vedeți și mai discutăm pe urmă. Cică la începuturi, Hera nu era zeița la nimic. Nici a înțelepciunii, nici a frumuseții (a se vedea din poză că bătea spre sută), nici măcar să vâneze nu știa, vai de steaua ei. Cel mult, să zici că ar fi ajuns zeiță la remaiat ciorapi sau la mulsul vacilor, că ăsta e alt animal simbol al ei, dar ajungem imediat și acolo. Și cum umbla ea așa, aiurea brambura, gândindu-se ce o să facă la viața ei de zeiță, vede un cuc.

Acum, ce face o tânără neprihănită când vede un cuc? Ei, uite că Hera s-a muiat toată și a zis: „vaaaai, ce cuc mic, pricăjit și fleșcăit de ploaie. Ia să îl iau eu la mine în brațe, să îl încălzesc puțin, că poate își revine”. Ceea ce a și făcut. Faza este că acel cuc era al lui Zeus. Pardon, era chiar Zeus. Și cum s-a încălzit el acolo, țuști deodată, de s-a dus bunul Herei în doi timpi și trei mișcări, că nici Zeus nu era vreun zeu al potenței. În consecință, a trebuit Zeus să o ia că îi făcuse pocinogul. Și tot așa, a rămas Hera cu cucul pe cap.

Între noi fie vorba, să spună autorul mitologiei grecești lui mutu că Hera nu știa ce face. Știaaa, că de aia s-a prins la un moment dat când Zeus se preschimbase în vacă, și s-a ales cu un alt simbol de zile mari. Deci tipa jucase cum a știut și ea mai bine. Că de la zeița remaiatului ciorapilor s-a trezit șefă peste toți ceilalți zei fiind, evident, combinată cu șeful. Care îi mai era și frate. Dar, vedeți voi, dragii moșului, treaba asta vine cu plusuri și minusuri. Căci, Hera, v-am mai spus noi și ați observat și voi, nu dădea pe afară de inteligență, ci doar își juca și ea cărțile cât putea de bine. De ce s-a transformat imediat într-o scorpie, și de ce a început să se răzbune pe toți muritorii, pe toți zeii, dar mai ales pe Zeus? Că asta făcea ea în Olimp. Ce? Ea nu știa că Zeus avea boala gagicilor? Iar răspunsul logic este că așa era ea de la natură. O scandalagioaică trezită șefă, a cărei singură plăcere în viață era să facă rău și să bârfească pe alți zei de acolo.

Că dacă stai să citești despre ea, numai din astea făcea. Pentru ea, toți zeii erau niște proști, niște bețivi șamd. Nu se prinsese niciodată, sau nu recunoștea, că zeii, excepție făcând Dionisos care bea din principiu, se apucau instant de băut când apărea ea pe acolo. Păi cum spanac să reziste și ăia psihic? Că se transformase Olimpul în casă de nebuni. Numai scandaluri, zbierete și istericale pe acolo, de ziceai că se combinase Zeus cu Ana Pauker, nu cu o zeiță elenă. Așa că, drept ar fi fost să o pună grecii zeiță a tulburărilor psihice, sau a derapajelor comportamentale, a pilelor, geloziei, invidiei, nicidecum a căsniciei sau a virtuții. Ce virtute? Normal că a rămas doar cu Zeus, că ăsta bifa orice. Altfel, cine spanac s-ar fi încurcat cu beleuza? Cât despre căsnicie, aia numai căsnicie nu era. Știți foarte bine.

Că, uite exemplu de mostră, așa s-a ales ea și cu păunul ca animal simbol. Pentru că era păunul frumos? Că era un reprezentant al regnului animal care merita mai multă atenție? Aș, de unde? Tot de la un scandal cu Zeus l-a primit și pe ăla. Cică Zeus voia să o crăcească pe o preoteasă a Herei, una Io, dar Hera o preschimbase pe aia în vacă. Ba a și pus un monstru, unul urât foamete, cu 100 de ochi, să îi dea raportul dacă se întâmplă ceva. Așa credea ea, că dacă aduce numai vaci în preajma lui Zeus, și dacă găsește un monstru turnător, se potolește ăla. Ți-ai găsit? Zeus a vorbit cu Hermes, tipul a venit și a omorât monstrul, iar Zeus și-a rezolvat treaba cu Io. Hera, care deja dezvolta coarne de lopătar direct proporțional cu devierile de comportament, a pus ochii monstrului pe coada păunului, și l-a adoptat. Aia a fost. Așa au ajuns animalele alea simboluri ale Herei. Apropo, am zis că avea coarne? Avea. Și nu e metaforă. Hera chiar avea coarne. Dar despre asta mai vorbim și mâine.

Sursa foto: wikimediacommons.com

0 comments on “Cum să fii proastă făcută grămadă, dar să ajungi șefăAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *