Primul serviciu profi de spionaj din lumea asta a fost inventat de…?

Pe când se potcoveau puricii cu 100 de ocale și pe când romanii se băteau cu triburile din peninsula italică, respectiv cu samniții, strămoșilor noștri pe linie paternă le-a venit o idee. Una pe care, evident, o furaseră de la greci. Anume, să aibă și ei niște grupe de cercetași pe care să le trimită în recunoaștere, care să adune informații despre inamic, despre terenul din deplasare șamd. Ăștia se numeau speculatores. Mai exista și un alt grup, numit exploratores, care făcea cam același lucru. Mare lucru nu știm despre ei, decât că activau în armată și că făceau ce-am spus mai sus. Mai știm că Octavian Augustus a dat ordin ca la fiecare legiune să existe câte 10 băieți din ăștia, un fel de ninja romani, și că erau antrenați în toate cele… de la călărie la lupta cu arme albe, căci altele nici nu erau pe vremea aia.

Daaar, cum știm că romanii nu doar că furau idei, ci le și îmbunătățeau, ajungem la împăratul Domițian care a reorganizat treaba. Așa au apărut pe lumea asta numiții frumentarii. Ce erau ei? Oficial, băieții de care vorbeam trebuiau să distribuie grâne către trupele romane, în special cele din provincie. Cu ocazia asta, frumentarii (de la frumentum, care înseamnă grâne) circulau prin tot imperiul și intrau în contact cu toată lumea. De la băieții de la țară care beau la crâșmă, până la oficialitățile care beau pe propria moșie. Important era că se hidratau, că așa își dădeau drumul la gură.

Neoficial, frumentarii erau băieții care culegeau informații de peste tot. După ce le culegeau, le puneau la dosar și dosarul ajungea la cine trebuie. Cum ar veni, primul serviciu profi de spionaj din lume. Ar fi trebuit să cam bată la ochi faptul că absolut toți frumentarii erau indivizi recrutați numai dintre legionari cu experiență, ași în lupte corp la corp, capabili să pună la pământ de unii singuri un corp de armată mai mic. Calități care, după cum ne putem da seama, se potrivesc ca nuca în perete cu menirea lor oficială, aia de cărăuși.

Interesant la frumentarii amintiți era că acționau uneori ca o poliție politică. Nu doar că strângeau informații despre adversarii de la graniță dar, mare atenție, rolul lor era să strângă cât mai multe date despre ăia din interiorul granițelor. Mai ales despre ăștia. Când dosarul devenea suficient de dubios, un individ din ăsta era trimis să rezolve treaba discret, fără martori, ca să pară un simplu accident. Deci, erau și asasini în slujba împăratului. Acum, că nu credea chiar toată lumea că un oficial s-a sinucis căzând de la etaj, de vreo 20 de ori, mai ales că locuia la casă doar cu parter, o putem trece la mici erori tehnice. Nimeni nu e perfect.

Nu e perfect, dar e important. De asta taica Traian le-a făcut sediu central frumentariilor direct la Roma. Ba există informații că unii fuseseră infiltrați inclusiv în garda pretoriană, că nici ăia nu erau îngerași. În ordinea asta de idei, trebuia să te gândești de două ori ce scoți pe gură și, mai ales, în prezența cui. Frumentarii ăștia deveniseră așa importanți că puteau efectua arestări, așa cum ne-a rămas scris că făcuseră prin Anatolia. În fond, era și normal. Dacă nici serviciul de informații nu putea să te ridice noaptea din scutece, atunci cine? Ce voiai, să vină împăratul personal, să te pupe pe frunte și să te ia cu binișorul la întrebări, dacă nu cumva unelteai să îl mătrășești? Să fim serioși!

Una peste alta, nimeni nu îi iubea pe frumentarii, cum și voi faceți strâmbe când auziți de securiști. Aveau rolul lor, unul foarte important, dar nu unul plăcut. Ca să rezolve problema asta, Dioclețian a gândit-o foarte bine. A schimbat numele frumentariilor în agentes in rebus. Oficial, desființase serviciul hulit de toată lumea. Neoficial, era aceeași Mărie, doar că o chema Ioana. Tot agenți secreți ai puterii în exercițiu erau și tot își depășiseră timpul cu aproape 2.000 de ani, până la apariția primelor servicii de informații moderne. Noi v-am mai spus că romanii ăia au fost cineva pe lume și că au făcut lucruri care frizează modernitatea. Dar voi nu și nu, ați ținut-o langa că știți voi mai bine. Ei, iaca dovada!

Sursa foto: profimediaimages.ro

0 comments on “Primul serviciu profi de spionaj din lumea asta a fost inventat de…?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *