Chester, Ham, Ford… de ce mai toate orașele britanice au nume care se termină astfel

Omul e supus greșelii. Uneori grav de tot. Nu știi cum faci, cum o dai, că tot rău iese, de te și întrebi după aia ce a fost în capul tău și cum ai putut face o tâmpenie așa de mare. Iaca eu. M-a pus naiba să fac ceva ce nu mai făcusem de ani buni, adică să mă duc în oraș ca să văd un meci de fotbal între două echipe românești. Asta se întâmpla aseară, și de aia nu aveți Mica Doză la 7 dimineața. Că am fost eu la meci, fi-mi-ar capu` al… nici nu mai zic. Jucau Craiova și Sepsi. Mare meci mare! Toată planeta era cu ochii ațintiți la meciul care ar fi trebuit să dea galaxiei o mostră de măreție fotbalistică. Sau așa credeam eu, că eu țineam cu oltenii și știți și voi vorba aia „ce se naște din oltean?/fotbalist brazilian”.

Dom`ne, nu știu cine a scos vorba cu pricina, poate Țuțea, dar a comis-o grav. N-ar fi fost prima oară în cazul lui să spună tâmpenii grave de tot, de aia m-am și gândit la el. Ideea este că așa mazete eu n-am văzut de când sunt. Vai de viața lor, că zici să stăteau pe teren, nu alergau. Își luau câte un avânt din ăla când dădeau să fugă, de zici că tocmai se ridicaseră cu burta plină de la masă. Parcă numai în buiestru alergau. Vă amintiți filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”? Mai exact, scena aia când jucau nebunii baschet cu paznicii? Când de abia prindeau și ei mingea, și când o prindeau o dădeau fix în bălării? Ete așa erau oltenienii aseară. Nici nu știau unde e capul și unde e coada terenului. Nu că ăilalți or fi fost cine știe ce valori, dar n-aveai loc să iei un gol de ai noștri.

Ce mi-o fi trebuit mie să mă uit la împiedicații ăia? Nu știu. Dar așa se întâmplă, când e să se aleagă praful. Nici n-am apucat să ridic un șervețel de pe jos, că deja era 2-0 pentru adversari. Mai bine stăteam acasă să spăl vasele. Mă distram și mă relaxam mai tare. Și cum mă uitam eu așa la panarama aia de meci (apropo, bine că au scris pe el că e meci, că altfel îl fura vreun câine și fugea cu el de acolo), făceam o comparație cu un alt meci văzut în urmă cu vreo săptămână, când juca Manchester United. Aaa! Păi, dacă îi băgai pe ai noștri pe teren cu englezii, se lăsa cu otită, neică, cu din alea grave, la ce viteză aveau ăia. Ce vorbești, bă, băiatule? Sigur iau englezii ceva, vreo substanță, niște prafuri, că nu se poate să alerge omul normal așa. Pe lângă ei, dacă te uitai la meciul de aseară, parcă vizionai vreo probă paralimpică. În fine. Ducă-se! Or să mai treacă ani până mă mai păcălesc ăștia pe mine să mă uit la meciuri românești.

Daaar, cum stăteam eu ca proasta-n târg la meciul vieții, mi-am zis că nu ar fi rău să scot măcar ceva bun din experiența neplăcută. Și am început să mă gândesc la echipele englezești. Așa m-a lovit revelația. Spre exemplu, voi ați văzut câte orașe au ăia care se termină cu sufixul „chester” sau „ham”? Manchester, Leicester, Winchester, apoi Tottenham, Birmingham, Oldham șamd. Știți de unde vin denumirile astea? Dacă nu știți, vă explic.

Chester este o adaptare în limba engleză a latinescului „castrum”. Adică fortificație. Castrum a devenit ulterior caster, apoi caester, apoi cester. De aia, cam peste tot unde a fost un castru roman la englezi, a rămas și denumirea lui. Aia e. În ce privește denumirea „ham”, știe toată lumea că azi înseamnă „șuncă”. Dar nici englezii ăia medievali nu mâncau atâta slănină, încât să dea numele unor localități după ea. În realitate, ham este o adaptare a termenului „home”, care însemna casă, sau fermă, sau loc în care locuiești, o mică așezare. Cu timpul, a devenit sinonim cu sătuc. Apoi, când au mai evoluat și așezările alea, oamenii au păstrat numele că se legaseră de ele. Ar mai fi și sufixul „ford” (Watford, Oxford etc.). Ăsta înseamnă „trecătoare” (un loc prin care poți străbate un râu, fără a avea nevoie de un pod sau o barcă). Și uite cum, atunci când te apuci să vezi ce înseamnă ele, în realitate, devine chiar interesant. Spre exemplu, Oxford! Cum ar fi să ai cea mai mare universitate la „Trecătoarea Boului” sau „Vadul Boului”? Dar nu mai zic de boi, că iar îmi aduc aminte de meciul de aseară.

Asta a fost pe ziua de azi. Hai că ceva bun tot am scos din experiența nefastă.

Sursa foto. pixabay

0 comments on “Chester, Ham, Ford… de ce mai toate orașele britanice au nume care se termină astfelAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *