Honore de Balzac și câteva coincidențe stranii legate de soția sa

În continuarea studiilor științifice prezentate ieri, vom adăuga azi o altă observație a specialiștilor britanici. Anume, că femeia de Neanderthal, atunci când a evoluat pentru supraviețuire, nu a făcut-o doar pentru a se descurca individual. E un paradox aici căci, tot din punct de vedere evolutiv, ele nu prea se înțelegeau între ele. Selecția naturală! Dar, s-a observat de către cercetători, atunci când amenințarea sau, mai ales, afrontul, se adresa tuturor femeilor, ca grup, ele tindeau să se unească spre anihilarea amenințării comune.

Ca un banc de piranha, ele stăteau grupate, iar una trebuia să ia inițiativă și să atace. Fie ucidea victima, lăsând loc pentru celelalte ca să termine treaba, fie o lăsa pe aceasta sângerând, fix în același scop. Practic, ea era cea care, științific vorbind, risca să o încaseze pentru echipă în caz că nu mergea ceva bine. Dar scopul era același, anihilarea amenințării și spălarea onoarei grupului. Acum, să venim și cu exemplul promis ieri!

Despre Honore de Balzac a auzit toată lumea. Știm toți că era o namilă de om, care trăia pentru a scrie, plus că a și scris vreo două remorci de cărți, cât nu apucă alții să citească într-o viață. Bea circa cinci litri de cafea pe zi, apoi mânca zațul cu lingura, de te și miri cum de trecea de la o zi la alta. Cum trecea? Muncind. Pentru el, ziua de muncă începea după miezul nopții și, uneori, continua și câte 15-48 de ore. Dacă vreți să vă faceți o idee, încercați să scrieți 30 de cuvinte pe minut. De mână. Cam ăsta era ritmul lui. Ei bine, ce se știe mai puțin este că, pe la vârsta de 30 de ani (1829), Balzac a avut ideea să scrie un eseu lung de tot despre ce înseamnă femeia și ideea de căsătorie. El se numea „Fiziologia mariajului”.

În el, Balzac testa un umor mai greu de digerat în care lansa tot felul de ipoteze care mai de care mai misogine. Pentru el, par example: 1) niciun bărbat nu avea voie să se căsătorească înainte de a diseca, la propriu, cel puțin o femeie. 2) Mariajul este necesar pentru societate, dar complet împotriva naturii. 3) O femeie virtuoasă este fie prea bătrână, fie moartă, fie prea urâtă. 4) Virtutea unei femei poate fi calculată, uneori, în funcție de veniturile soțului. 5) Femeia trebuie pusă tot timpul la muncă, să fie obosită, că altfel îi vin idei. 6) Femeia nu are voie să consume vin, nici apă, decât în amestec (nu avem idee de ce). 7) Femeile calculează mereu cu atenție cum să își înșele soțul, dar nu acționează niciodată logic. 8. Un pat dublu înseamnă moartea căsniciei în cinci ani. Șamd. Stați liniștiți, nici bărbații căsătoriți nu scăpau de pana lui Balzac.

Oricum, ați prins ideea, ha ha, ce spirite făcea și ăsta! Apropo, ați simțit cum vine privirea aia ca prin vizor, menționată ieri? Ei bine, probabil că asta a simțit și o anume Eveline Hanska, o tânără de numai 24 de anișori, măritată cu un conte polonez, atunci când a citit eseul. Ce știm noi azi este că și-a propus să îl întâlnească neapărat pe maestru. Fără să intrăm în detalii, i-a scris, el a acceptat să se vadă cu admiratoarea și, de atunci, s-a tot întâlnit cu ea. Mai ales când ea pleca în concedii prin Europa cu soțul, iar Balzac se caza în aceeași localitate, la diferite hoteluri, cu nume fictive… înțelegeți voi.

Cumva, soțul cu coarne de minotaur a sucombat în 1841, iar porumbeii și-au continuat idila, fără a se căsători, pe motiv că ar fi pierdut ea averea soțului. Dragoste dragoste, dar tot prin stomac trecea. Balzac a lăsat garda jos și a trecut cu vederea pasiunea ei pentru Franz Liszt, menționată săptămâna trecută. Faptul că ea l-a întâlnit de mai multe ori în particular, că scria poezii despre el, și că amuțea în public în prezența lui, nu i-a dat niciun semnal maestrului francez. Dacă nu asta, măcar zvonurile despre idila ei cu Victor Hugo (am mai spus noi că ăsta nu rata nimic) ar fi trebuit să îi dea idei lui Balzac. Nu i-a dat. Așa că Hanska a devenit oficial soția lui Balzac în 1850, după ce a donat întreaga avere fiicei din prima căsătorie. La doar cinci luni după căsătorie, Balzac a murit.

sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Honore de Balzac și câteva coincidențe stranii legate de soția saAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *