Cine l-a creat, de fapt, pe Mickey Mouse?

Am mai povestit pe aici de personaje care și-au făcut un renume copiind sau furând munca altora. Ba, acum vreun an, chiar am avut o mică serie dedicată invențiilor furate de Thomas Edison. Evident, Edison nu a fost singurul. Doar că el a dus treaba asta la nivel industrial. În fine, nu despre el vom vorbi azi, ci despre un alt personaj faimos, Walt Disney. Mai exact, despre creația pe care și-a atribuit-o… Mickey Mouse.

Ei bine, Mickey nu a fost creația lui Disney, ci a unui bun prieten de-al său, Ub Iwerks. Cei doi se știau încă din primii ani ai tinereții, lucraseră împreună, ba chiar avuseseră un studio al lor, care nu a rezistat însă prea mult timp. Ideea este că ei creaseră un personaj, Oswald Iepurele Norocos, cu care încercaseră să dea lovitura pe piața încă incipientă a desenelor animate.

Nu se poate spune că au rupt gura târgului cu el, ba l-au mai și pierdut în fața celor de la Universal Pictures. Atunci, Disney i-a cerut lui Iwerks să vină cu o nouă idee, un nou personaj, cu care să se lanseze pe piață. Așa a apărut Mickey Mouse, un personaj care suferise doar mici schimbări față de Oswald, în sensul că era creat în special din cercuri, pentru a fi mai ușor de reprodus în mii de schițe, dar și mai ușor de animat.

Ub Iwerks a lucrat ca nebunul. Zice-se că ajunsese și la 700 de schițe pe zi. În doar două săptămâni, când altora le-ar fi luat luni de zile, el crea și primul episod cu faimosul personaj. Era anul 1928. Astăzi, oficial, Mickey Mouse este considerat un produs al eforturilor celor doi, Disney și Iwerks. În realitate, Disney doar i-a dat voce (a lui), iar soția lui Disney, Lillian, i-a schimbat numele în Mickey. Inițial, el se numea Mortimer. În 1932, Walt Disney primea Oscarul pentru Mickey. Nicio vorbă despre Ub Iwerks. În fapt, Iwerks a părăsit studioul lui Disney la doar 2 ani după ce îl crease pe Mickey Mouse, din cauza unor neînțelegeri. Mă rog, omul era ofuscat că nu i se recunoșteau meritele, ceea ce era perfect adevărat.

Și-a deschis propriul studio, a colaborat cu marii cineaști și producători ai vremii, și a fost privit ca un geniu. Ca un exemplu, el a fost cel care a creat efectele speciale din faimosul film „Păsările” al lui Alfred Hitchcock. Omul a revoluționat la vremea lui efectele speciale, animația, doar că, ghinion, cumva a rămas mereu în umbră. Până la urmă, s-a împăcat cu Disney și a revenit în studioul lui. Disney devenise prea mare, iar Mickey Mouse era deja un fenomen global. Treaba este că meritele i-au fost recunoscute târziu, mult după moarte, și asta în urma eforturilor nepoatei sale, Leslie Iwerks. Apropo, asta se întâmpla în 1989. Ub murise în 1971.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Cine l-a creat, de fapt, pe Mickey Mouse?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *