Halucinant! Ce-a pățit Mykerinos, faraonul care o are cea mai mică de pe Platoul Giza

Dacă am adus vorba despre faraoni dubioși, să spunem azi și câteva cuvinte despre unul ceva mai cunoscut, măcar după nume. Iar numele ăstuia era Menkaure sau, și mai bine, Mykerinos, după cum îl știe lumea în varianta grecească. Miky a trăit acum vreo 4.500 – 4.600 de ani și e băiatul care o are cea mai mică din Platoul Giza. Piramida zic.

Treaba cu el, și de ce îl menționăm noi azi, este că a avut, săracu`, la ghinioane și belele, de zici că fumase în biserică. Vorba vine, că el era chiar un băiat pios, cuminte, săritor, să te ungi cu el la rană și alta nu. Păi, numai faptul că a avut doar două neveste menționate în scripte, o soră și-o verișoară primară, și vă dați seama că era de-o cumințenie ce nu văzuse nordul Africii de la pitecantrop încoace. Dar, ca să și luați aminte, să fii băiat bun în viață nu e întotdeauna vreo fericire.

Spre exemplu, ne spune tot Herodot, Menkaure s-a dus la un oracol din orașul Butosus, aproape de viitoare Alexandrie, să îl întrebe pe ăla de sănătate, de noroc în viață, la pariuri, poate și de vreo pasență cu vreo altă rudă feminină, în afară de alea deja bifate. Și ce i-a zis oracolul? I-a zis așa: bă, băiete, fă-ți bagajul, fă-ți repede o piramidă, niște statui, ceva acolo să ai și tu pe lumea cealaltă, că în maxim șase ani mori ca prostu`, cu dinții rânjiți la piramidele lui tac`tu și tac`tu mare. Lasă prostiile, vezi de treabă, că nu știi când vine Anubis să te întrebe de sănătate și tu n-ai lăsat nimic în urmă!

Ăsta, bietul om, se leșine acolo. Vă dați seama. A întrebat și el: stai, șefu`, olecuță, că dă cu virgulă! Păi tot neamul meu a fost făcut numai din păcătoși, din ăia de au închis temple, au făcut numai năsărâmbe, au ținut-o numai într-un chef și, iote, au trăit cât cioara. Iar eu, băiat finuț, care a ținut toate posturile, a dat bani la biserică, evlavia cât piramida lui tata mare (n.r. – Cheops) și tu altu` nu găsiși?

La care oracolul ce-i zice: „Păi, boss, pe tine nu te-a învățat nimeni până acum? Tu nu știi că pe ăia buni îi luăm primii. Ce să facem cu toate panaramele pe aici? E paradis sau ce moași-sa e? Hai, lasă smiorcăiala că o să fie bine, o să vezi! Pisică te facem pe lumea ailaltă, să te doară la bască! Toate gagicile or să te smotocească pe acolo!” Mă rog, traducerea e aproximativă, că ne-a picat în mână un volum cu Istoriile lui Hero în limba greacă. Dar ideea cam asta a fost.

Acum, voi în locul ce-ați fi făcut? S-a gândit el ce s-a gândit, până i-a venit ideea salvatoare. Adică să fenteze sistemul, respectiv pe zei, să îi deruteze pe ăia de să nu mai știe pe ce lume sunt. Și cum a făcut asta? A dat ordin ca în palatul lui să ardă lumânările, opaițele și țorțele cât era noaptea de lungă. Și, evident, s-a apucat omul de băut, de petrecut, de gagici, de tot ce trebuie. Păi, până când o viață tristă și un trai nefericit? În felul ăsta, dacă el nu mai prindea ziua, că era oricum rangă, și se trezea la asfințit, cum să mai treacă noaptea dacă el o făcuse zi? Iar ăia șase ani de unde să se mai petreacă, dacă el rupsese șirul nopților și al zilelor? Așa a gândit-o el, nu despicați firul în patru!

Partea proastă pentru voi este că nu știe nimeni cum s-a terminat daravela. Cel mai probabil, cu vreo ciroză. Partea proastă pentru Menkaure este că ghinionul i-a mers până în ziua de azi, că nu mai știe nimeni nimic. Oricum, mult n-ar mai fi trăit. În Pergamentul de la Torino pe care apare o listă cu toți faraonii și anii lor de domnie, cum basca mă`sii s-o fi întâmplat, că fix la anii lui de domnie s-a rupt foaia. Mai apare doar ultima cifră, un 8, ceea ce e foarte bine că oricum zic istoricii că e posibil să fi domnit vreo 22 de ani. Sau 18.

Când i-au găsit sarcofagul, în 1837, în el mai era doar un schelet parțial, deci mumificare de calitate din părți, și s-a pierdut și ăla până să ne dăm seama dacă era chiar Menkaure sau altcineva. Cică vasul britanic care trebuia să îl ducă la British Museum s-a scufundat cu tot cu posibilul faraon. Sicriul interior, care a fost salvat, ar fi o replică făcută la vreo 2.000 de ani după ce Mykerinos dăduse ochii peste cap. Și-auzi ai boalii golani, din toate piramidele alea din Egipt, fix pe a lui s-au apucat fanaticii religioși să o demoleze (foto)! Nu le-a ieșit până la capăt, dar gestul contează. Apropo, el nici statuile, nici piramida, nu a apucat să le vadă terminate. Le-au terminat alții după el, cât au mai apucat și ei și cât au mai avut chef. Cum ziceam, când e să-ți meargă rău, îți merge până la capăt.

Asta a fost, să fie cu morală!

Sursa foto: pixabay

0 comments on “Halucinant! Ce-a pățit Mykerinos, faraonul care o are cea mai mică de pe Platoul GizaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *