Despre micile răsfățuri ale vieții. Azi, despre rebus

Una dintre micile plăceri ale vieții, pe care mulți ați încercat-o deja, este… rebusul. Daaa! Dar rebus din ăla greu, de stai pe budă până îți vine a doua oară gândindu-te la definiții, să îți smulgi părul și să îți storci creierii câte o lună sau două la un careu, despre asta vorbim. Nu despre fâsuri din alea de integrame, de rezolvi câte zece la rând cât fumezi o țigară. Dacă pleci cu trenul două ore, trebuie să îți iei un bax de „integrale” din alea, că până la prima stație le-ai rezolvat pe toate. Bani țipați în vânt. Nu, neică, noi despre din alea grele vorbim. Halterele minții. Când termini câte un careu din ăla, să îți vină să ieși să strigi în balcon, să te audă toți vecinii și să iasă în grădina din fața blocului zbierând urale la un așa colocatar de geniu ce au ei.

Mă rog, ar fi o problemă cu rebusurile tematice, alea mai simpluțe. Nu știm, domnule, cine compune definițiile, dar parcă au rămas împietriți în timp autorii ăia. Deunăzi dezlegam un rebus din ăsta cu tematică pop-dance. Și peste ce tinere talente ale muzicii pop am dat acolo? Dan Spataru, Gil Dobrică și inegalabilul Ricky Dandel. Dacă vezi vreun artist mai nou, juri că a intrat acolo pe pile. Cât despre artiști, te doare mintea. Ăștia cu definițiile încă au rămas la fetișuri cu Sophia Loren și Gina Lollobrogida. Cam acolo și-au trăit ei ultimele fantezii. Ori au impresia că publicul lor e pe la etatea asta, ori sunt la vârsta la care orice mică flatulație îți poate sparge un vas de sânge la ochi. Sean Connery pentru ei ar fi un puștan obraznic și deșucheat, iar Robert de Niro un sugar de abia lansat în lumea filmului. În fine! Să fie sănătoși, că noi mai avem și alte treburi azi.

Așadar, dacă sunteți dezlegători de rebus, ați rezolvat deja misterul acestei zile, respectiv că vom vorbi fix despre rebus. Și vom începe prin a spune că suntem într-o gravă eroare. Spre exemplu, multă lume, inclusiv subsemnatul, a asociat cuvintele încrucișate cu rebusul. Intenționat am și scris așa la început, ca să vă testăm vigilența. Greșit, stimați concetățeni! Rebusul și cuvintele încrucișate sunt plăcinte diferite, cu origini diferite, bașca se rezolvă diferit. Așa să știți voi!

Uite, zice și DEX-ul: Rebus = Joc în care un cuvânt sau o frază sunt reprezentate printr-o combinație de figuri, litere sau semne pe baza cărora urmează să se reconstituie cuvântul sau fraza dată. Deci… pictograme. Asta înseamnă rebusul. Ca un public perspicac care sunteți, v-ați prins și că egiptenii au inventat treaba asta. Cam aia era scrierea lor hieroglifică. Iar numele de rebus nu vine de la Nicolae Popescu – Rebus, filologul vâlcean care a dezlegat atâta rebus de a rămas cu porecla, ceea ce vă dorim și vouă, ci de la romani.

Daaa, de la romanii care ziceau ei așa: Non verbis, sed rebus! Adicătelea… nu prin cuvinte, ci prin lucruri. Hai că nu e mare filosofie! Res (lucru – substantiv comun) care, în cazul ablativ din latină, la plural, ne dă „rebus”. Simplu. Și așa notorietate au avut jocurile astea, că nobilimea europeană a început să le folosească pâmă și pe emblemele heraldice. Cum ar veni, înlocuiau unele grupuri de sunete cu figuri ca să le iasă o chestie de care se prindeau cei la fel de deștepți ca ei. Alea vremuri, taică, nu astea de azi!

Cât despre cuvintele încrucișate, ele sunt mai noi decât ați crede. Mă rog, inclusiv romanii scriau cuvinte care se citeau la fel și pe orizontală și pe verticală, când le scriai unele sub altele, dar uite că nu le-a dat prin cap să facă un joc din asta, ci doar niscai vrăjitorii. Oricum, romanii erau oameni ocupați, aveau războaie de dus, lume de cucerit, blesteme de aruncat, nu huzureau ca voi, cei de azi. Câte aveau și ei pe cap, săracii… dacă prindeau două pere în timpul vieții, ziceau că aia chiar a fost o viață ce merita trăită. Numai de rebus nu aveau ei timp.

De asta se zice că, oficial, cuvintele încrucișate au fost inventate de jurnalistul englez Arthur Wynne din Liverpool, în luna decembrie a anului 1913, atunci când a publicat el primul careu din lumea asta. Ăsta e răspunsul. Zic unii, recte enciclopedia britanică, cum că genul ar fi apărut deja prin secolul al XIX-lea, tot prin Anglia, dar erau pe baza ălora de le pomenisem că le făceau romanii. Deci, primul careu careu ăla din Liverpool a fost. Că a fost un hit instant și că a cucerit lumea, asta o știți deja, că de aia dezlegăm toți cuvinte încrucișate când ne vine. Inspirația când ne vine. Gata! Asta a fost. Acum știți!

Sursa foto: pixabay

0 comments on “Despre micile răsfățuri ale vieții. Azi, despre rebusAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *