Acum vreo două zile pomenisem aici la Mica Doză de francezi și invenția lor numită Montagne Russe. Fără nicio legătură cu montagne-russe-ul, mai rămânem puțin la ei, adică la francezi, să vedeți ce a mai inventat unul, de îl înjură toți bărbații de azi. Numele ăstuia a fost René Théophile Hyacinthe Laennec și s-a născut pe la 1781.
A fost crescut de un unchi, nu a avut chiar cea mai fericită copilărie, dar s-a dovedit băiat deștept și a devenit medic și profesor la Colegiul Regal din Paris. Cum spuneam, băiat deștept, responsabil, de comitet, aveai bază pe el. Ba chiar am putea spune că era băiat model pentru vremurile alea, fiind și religios până în măduva oaselor. De fapt, de aici i s-a și tras invenția.
Mai exact, el se ocupa și de bolile de inimă. Iar la vremea aia, practica spunea să dezbraci pacientul și să îți pui urechea pe pieptul lui pentru a asculta bătăile inimii. Laennec ăsta era mai timiduț, în sensul că i se tăiau picioarele când trebuia să facă asta cu damele. Acum, știți și voi cum e. Fiecare pacientă…după posibilități… mere, pere sau bretele. El cu primele avea probleme.
Așa se facă că, în 1816, i-a venit lui o pacientă de vreo 35 de ani. Cică mai era și puțin durdulie tipa, ceea ce la vremea aia era la mare căutare… Claudia Schiffer scria pe ea. Atunci a cedat bietul om nervos. Nu putea și pace să pună urechea pe pieptul femeii. Roșu ca racul dar cu idei salvatoare, Teofil al nostru a găsit soluția. Nu putea să lase femeia neascultată. A făcut sul o foaie de hărtie și așa a ascultat ce era de ascultat. Și, a spus el ulterior, chiar a auzit mai bine.
Ideea îi venise brusc după ce văzuse el cu niște ani în urmă cum se jucau niște copii. Un puștan punea urechea pe un băț, altul freca bățul la capătul celălalt, iar sunetul se transmitea mai bine. Așa a apărut primul stetoscop din lume, și așa s-a încheiat practica ascultării inimii la sânul iubitor (sau iubitori) al pacientei. Mă rog, nu chiar sulul de hârtie a fost stetoscopul prototip. A perfecționat Teofil ideea și a făcut un tub de lemn gol pe dinăuntru, cu părți detașabile și un fel de pâlnie în vârf.
Bună invenție, dar a și avut-o promisă de la restul medicilor, care atâta bucurie mai aveau și ei la cabinet, să prindă o duduie cu aritmie sau cu hârâit la plămâni. Asta a fost, ce e frumos știți că nu durează. La practica aia medicală ne refeream.
Sursa foto: wikimedia commons
Foarte fain articol, simpatic si bine scris.
Doar imaginea asta, tehnic n-o prea inteleg : “Un puștan punea urechea pe un băț, altul freca bățul la capătul celălalt, iar sunetul se transmitea mai bine”.
Cum vine “urechea pe un băț”, ce sunet se transmitea, cu ce scop, si mai bine decat cum ?