Despre cine a fost și ce a făcut Thespis la viața lui

Pentru cei care nu știu asta deja, Thespis a fost un om bun. El a făcut lucruri bune și folositoare pentru pentru oameni. Asta acum mai bine de 2.500 de ani, că atunci a trăit el pe planetă. Cu se se ocupa și ce a inventat la viața lui, că tot ne-am apucat de câteva zile de-o treabă cu invețiile, vă explicăm imediat.

Thespis s-ar fi născut undeva prin secolul al VI-lea î.Hr. într-o suburbie a Atenei pe nume Icarius. Mare brânză nu știm despre el, decât că i-ar fi plăcut să recite, să cânte ditirambi din ăia de-ai lor din Grecia antică șamd. Din asta putem trage concluzia că avea și ăsta un chef de muncă, mai ceva ca măgarul de fugă. Dar, uite că dacă avea și el o meserie de om normal, nu mai auzeam azi de el. Iar ce a fost cel mai tare la Thespis e că a inventat o meserie complet nouă, ca să nu îl mai boscorodească lumea că arde gazul de pomană.

Așa se face că, prin anul 534 sau 535 î.Hr., Thespis ăsta era cu echipa la un festival și, spre deliciul spectatorilor, a ieșit din cor și a început să recite ce avea el de recitat de parcă ar fi fost chiar personajul mitologic despre care zicea el acolo. Faza asta a fost de un așa efect pentru spectatori, așa tare le-a plăcut ălora, că nici nu a mai dispărut de atunci. Se numește actorie.

Cum s-ar spune, Thespis ar fi primul om care a interpretat rolul unui alt personaj, adică primul actor. Tot el a inventat un stil nou în care interpreta chiar mai multe personaje în aceeași operă, publicul fiind capabil să le deosebească după măști, de unde rezultă că nici ăsta nu era chiar vreun Robert de Niro. Oricum, primul fiind, nici nu prea aveai cu cine să îl compari, deci toți laurii au mers la el.

O să mai spunem că omul a avut un așa succes încât a mai inventat și teatrul ambulant, respectiv mergea din cetate în cetate, și din așezare în așezare, cărând măștile și costumele într-o căruță (a se vedea foto). Acolo își juca piesele și își câștiga existența. Tot legat el vom mai adăuga și faptul că, odată cu primul actor, a apărut și primul critic de teatru. Ăsta a fost Solon, tiranul atenian, care a vrut să interzică stilul și piesele omului (apropo, era și dramaturg, și regizor, costumier, regizor de sunet, montaj etc., un fel de Sergiu Nicolaescu avant la lettre). Pur și simplul Solon se temea că minciunile spuse de el pe scenă vor ajunge un model în viața reală.

Ultima pe listă, ca să vă dezumflăm puțin, ar fi ipoteza că Thespis e doar un mit, căci atunci când a scris Aristotel despre el, trecuseră deja aproape 200 de ani. O fi fost Aristotel băiat cu lyceumul terminat, dar e posibil să mai fi avut și el scăpări de memorie. Cert e că, în lipsă de altceva sau altcineva, pe el îl credităm cu inventarea actoriei. Ză end!

Sursa foto. wikimedia commons

0 comments on “Despre cine a fost și ce a făcut Thespis la viața luiAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *