De ce Iliada se numește… Iliada, și nu altfel?

Una ușoară de weekend, pe care e posibil să o știți deja. Dacă nu o știți, cu atât mai bine, o aflați azi. Deci, întrebarea de azi de este: De ce se numește Iliada așa și nu altfel? Uite, Eneida vine de la eroul Eneas, care a fugit din Troia și a pus bazele Romei printr-un urmaș evolutiv îndepărtat, Romulus. Odiseea vine de la Odiseu, sau Ulise, alt erou care nu mai spunem ce a făcut și pe unde a umblet, că îl știe toată lumea. Ei bine, Iliada de la ce vine? De la vreun Ilie? Nu era niciun personaj pe care să îl cheme așa. De ce nu i-a zis Ahiliada? Sau Troiada? Sau Agamemnoniada? Ei bine, asta e chestiunea de azi dar, nu disperați, tot noi răspundem la ea.

Ca să nu vă ținem ca pe jar, vom spune că Troia se mai numea și Ilion, nume care în latină a devenit Ilium. Asta a fost, de acolo vine Iliada. Dar, ca să nu fie prea simplu, noi vom merge mai departe și vom afla de ce se numea inclusiv Ilion. Doar nu credeați voi că scăpați așa simplu. Nuuu, stați aici până se sună de recreație! Păi ce, am muncit degeaba ca să strângem informații vitale? Nu pleacă nimeni! Așadar, atenție!

Pe vremea aia, adică a fondării Troiei, trăia un rege pe nume Tros, care pusese bazele regatului Troada. Asta era prin vestul Anatoliei. Tot atunci mai trâia și Ilus, fix fiul regelui. Ăla micu`, băiat cu inițiativă, a pus bazele unei cetăți pe care a numir Ilion, după cum îl chema pe el. Asta e varianta simplă. În varianta necenzurată, juniorul participă la un concurs de trânte prin Frigia și îl câștigă. Regele frigian, entuziasmat, i-a dat în premiu o vacă bălțată și i-a zis așa: Ia vaca asta, țin`te după ea, și unde vezi că se culcă, acolo să ridici o cetate!

A boalii vacă s-a culcat fix pe teritoriul lui Tros, de era ăsta să leșine când a văzut ce hal de premiu primise fiu`său. Și asta ca asta, dar l-a mai luat și cu palpitații și când a aflat că vaca mersese fără pauză vreo 550 de kilometri, că aia e distanța, am calculat-o noi. Cam atât cu mâna prințesei și cu jumătate de împărăție! Cum ar veni, frigianul dăduse câteva ha de teren extravilan, fără plan urbanistic zonal, fără canalizare, apă, gaze, nimic. Pârloagă! Bașca pe tarlaua altuia. Cum ar veni, singura lui cheltuială fusese cu vaca, dacă și pe aia dăduse ceva. Să tot acorzi premii din astea!

În fine, puștiulică a făcut el ce a făcut, a primit autorizație de construcție de la zei, cu toate avizele, cu tot ce trebuie, și a ridicat o cetate de mai mare dragul. Așa tare era cetatea, că a devenit capitală a regiunii Troada. Lumea i-a spus Ilion sau, dacă preferați, Troia. Adică după Ilus sau, după tat`su, Tros. Gata! Asta a fost pe ziua de zi. Sunteți liberi!

Sursa foto: pixabay.com

0 comments on “De ce Iliada se numește… Iliada, și nu altfel?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *