Cine a fost primul monarh asasinat din istorie?

Dom`ne, știți ce vă lipsește vouă la început de săptămână? Niște informații despre Egiptul antic. Ia spuneți că nu e așa! Prin urmare, vă ducem puțin azi prin Egipt, și nu numai. Dar de ce vă ducem acolo? Păi, astăzi vorbim despre cel mai vechi asasinat care a avut drept țintă un cap încoronat. Cum ar veni, asta era întrebarea pe ziua de azi: Știți voi cine a fost primul monarh căruia i s-a luat piuitul înainte de a i se lua tronul?

Dacă nu știați, surpriză, el a fost un egiptean. Sută-n mie că au fost și alții înaintea lui. Practic, putem să ne imaginăm că treaba asta e de când lumea. La urma urmei, Jane Goodall, englezoaica aia care și-a dedicat viața studiului cimpanzeilor, a fost cea care a și documentat primul caz de război între cimpanezei. Pentru putere și pentru conducerea grupului. Și a durat vreo patru ani și a avut și un lider ucis în bătaie. Deci, you do the math.

Dar, cum cimpanzeii nu puteau și nu știau să scrie, nu ducem la rudele lor puțin mai evoluate, adică Homo sapiens. Și cea mai veche însemnare despre un asasinat la adresa unui rege vine de acum vreo 2.300 de ani. Mare atenție însă! Doar însemnarea vine de atunci. Asasinatul s-ar fi produs acum 4.330 de ani, ceea ce face ca relatarea să fie cel puțin dubioasă. Dar mergem pe mâna ei, dacă nu aveți voi vreo altă propunere mai bună pentru a rezolva dilema. Cel care a scris despre treaba asta se numea Manethos din Sebennytos, și era un popă egiptean din perioada Ptolemeilor.

Cel despre care a scris se numea Teti, sau Othoes, individ care a reușit trei lucruri importante în viață. Primo, să devină faraon după ce a făcut pace între cele două Egipturi, că nu știm ce drac aveau ăia de se certau atunci. După ce i-a rezolvat pe scandalagii de au dat toți Anubișii în capul lor, Teti s-a pus pe făcut copii pentru a lansa pe piață cea de a VI-a dinastie din istoria Egiptului. Ar fi avut vreo 13 bucăți, ceea ce nu e e rău deloc. Buun. Ultima, și realizarea care ne interesa pe noi, este că Teti ăsta ar fi fost omorât de propriile gărzi de corp, într-un complot care a pornit din propriul harem. Cum ar veni, tot de la femei i s-a tras, săracul.

Nu toți istoricii sunt convinși de varianta asta, mai ales că alte date nu există. Dar, dat fiind faptul că un individ pe nume Userkare ar fi stat pe tron foarte puțin timp după Teti, înainte ca Pepi, fiul defunctului, să preia tronul, ar fi un indiciu. Apoi, că numele vizirului, al medicului și al șefului armureriei au fost șterse din toate însemnările, ar fi un alt indiciu. Oricum, nu mai contează, că nu stăm acum să ne batem capul cu din astea.

Dacă nu vă place varianta asta, vă luăm de o mânuță și vă ducem în Germania. Aici a fost descoperit în 1877 mormântul unui individ cu o funcție de conducere și mare responsabilitate, datând de acum fix 3.846 de ani. Că era vorba despre un șef s-a dedus după inventarul funerar de acolo, unul foaaaarte bogat. De aia i s-a spus individului „Prințul din Helmsdorf”, pentru că așa se numea locul în care a fost descoperit… Leubingen. Avea tipul tot ce trebuie (arme căcălău, obiecte de podoabă, ba și un sacrificiu uman, plus un tumul uriaș)… deci, clar. Ce s-a găsit neobișnuit la tipul ăsta vă spunem acum.

În primul rând, cineva i-ar fi introdus un pumnal în abdomen atât de puternic, încât i-a secționat coloana vertebrală pe partea cealaltă. Cuțitul ar fi avut lama de vreo 16 cm lungime. O a doua lovitură a venit din spate și i-a secționat clavicula, ajungând până la plămâni. E clar că ăla (sau ăia care au dat) au lovit cu așa ură, ca să fie siguri că victima nu își mai revine. Ba, zic experții, e foarte probabil ca tipul să fi fost sprijinit de un zid, că altfel nu se explică modul în care a putut primi prima lovitură în halul ăla. O altă urmă de pe braț ar sugera că a încercat să se și apere, după ce a fost luat prin suprindere. Pe scurt, un Iulius Cezar avant la lettre, în variantă germanică.

Ați prins-o, da? Unul din ăștia doi sigur ar ocupa locul 1 în topul primilor monarhi asasinați din istorie. Hai că v-ați început bine săptămâna.

0 comments on “Cine a fost primul monarh asasinat din istorie?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *