Am stabilit toți, de comun acord, că omenirea a practicat înotul încă de când a devenit conștientă de propria existență. Singurul moment în care o parte din echipa Homo sapiens a renunțat la înot, și aici vorbim strict de Europa, a fost în perioada medievală și renascentistă. Un grăunte de nisip în existența ei de specie. Numai că pe noi ne interesează azi un alt aspect. Oricât au scris ăia și au desenat prin trecut, unul singur nu a zis și el să dea niște detalii. De parcă toată posteritatea ar trebui să știe cum înotau cei din trecut. Prin urmare, putem doar să ne dăm cu presupusul legat de stilurile pe care le foloseau anticii. Să ne uităm la gravurile vechi și să ne imaginăm ce putem. Dar, uite că în antichitate s-a făcut un pas în direcția bună. Adică a existat un tip care a menționat ceva.
Iar tipul ăsta s-a numit Martial (Marcus Valerius Martialis), poet roman care a trăit pe la secolul 1 d.Hr. Și, la un moment dat, a scris omul despre un spectacol pe care l-a văzut el la viața lui și care l-a dat pe spate. Știți că romanii mai inundau intenționat câte o arenă din aia de gladiatori, iar acolo reconstituiau bătălii navale. Naumachia se numeau astea. Dacă sclavii puși să își spargă capetele acolo știau să și înoate nu ne interesează. Altceva a menționat Martial. Mai exact, înotul sincron. Daaaa, acel sport superb care, alături de gimnastică ritmică, ne ține pe toți cu sufletul la gură în fața televizoarelor. Să nu spuneți că nu urmăriți olimpiada cu sufletul la gură doar pentru probele astea! Nu vă crede nimeni. Pe pariu că dacă vă întrebăm acum numele tuturor sportivelor care au luat aurul la ultima olimpiadă, le știți pe toate. În fine.
Înotul sincron este singurul stil de înot pomenit vreodată în antichitate. Și ce zicea Martial? Că niște dudui bine de tot înotau la unison, făceau tot felul de figuri prin apă, se așezau astfel încât să semene ba cu o corabie, ba cu un trident, ba cu o ancoră, de rămăseseră toți cu gura căscată. Delir era în tribune. Apropo, ele întruchipau nereidele, fiicele titanului Oceanus (foto). Fiind nereide, 100% au dat reprezentația în popoul gol. Fiind în popoul gol, clar erau sclave, căci femeile cu cetățenie nu aveau voie să apară nud în public.
Eeeei, și uite așa ne-a străfulgerat o idee. De ce nu reînvie ăștia, domnule, tradiția ancestrală? Păi, vă dați seama? Cam cum ar fi probele de înot sincron fără costume de baie? Rupereee! Garantat asta! Unde mai pui că înotul sincron se face doar cu sportive, deci nu riști să pățești vreo nepățită în tribune sau în fața televizorului, fix când îți era și ție lumea mai dragă. Înotul sincron ar demola concurența la audiență și am avea un nou sport mondial, vă spunem noi. Nici nu am mai ști ce sunt alea fotbal, handbal, tenis. Tribunele ar fi arhipline, galeriile ar fierbe, telespectatorii ar sta lipiți de televizoare și și-ar mușca unghiile de emoție. Pe străzi ar fi pustiu în zi de concurs, nu s-ar mai auzi nici greierii. Apoi, să ne imaginăm sala cu suporterii, cum cântă ei toți, ca un vulcan, ca o singură voce, de să duduie tribunele!
„Marinela Damaschin, spaima sticlelor de vin!!!”, „Marinelooo, lasă-neee, lasă-neeee! Ești vraiște, fato! Mai epilează-te și tu că zici că ești câine de deltă. S-a dus dracu hidrodinamica!”, „La brutărieeee, cu Marinela la brutărieee… huăăă, huăăă!”, „Dacă ne duceți în B, vă rupem picioarele!”, „Demisia!!! Demisia!!!”. Apoi, ce atmosferă ar fi când scot adversarele capul din apă la unison, la o figură din aia artistică de-a lor, și să strige toți suporterii: „Eeeee….!” și nu mai știu ce ziceau ăia când degaja portarul advers!
Dacă înfrângem adversarele, atunci să sară suporterii în bazine, să scoată și apoi să poarte eroinele pe brațe, pe străzi, cum se făcea odinioară cu toți campionii olimpici. Iar dacă nu câștigăm, la final putem liniștiți să băgăm fatalismele noastre mioritice: „Adversarele și-au dorit mai mult victoria!” sau „Ne-au furat arbitrii că suntem români”, din astea. Dar nici nu mai contează. Am văzut spectacol, a fost tensiune, sport frumos, elegant, bașca păstrăm și tradiția antică… Asta e, n-a fost să fie. La urma urmei, ce să le faci, neică, dacă n-au viziune? De ăștia de la federația de înot sincron vorbesc. Niște tălâmbi.
0 comments on “Înotul sincron trebuie reformat numaidecât!”Add yours →