Statistici cu baze militare

Azi vă propunem niscai statistică. N-am mai dat de multă vreme statistici, așa că suntem convinși că vă veți bucura de o să vă sară basca de pe cap. În consecință, azi discutăm despre un subiect de mare interes, respectiv bazele militare. Ei, știți voi care sunt țările cu cele mai multe baze militare în alte țări decât ale lor? (Vedeți că începem cu ceva simplu. Pe urmă devine mai complicat).

Răspunsul este că țara cu cele mai multe baze militare peste hotare e aia de o știți toți. Are circa 750 de baze în vreo 85 de țări, să nu miște nimeni. Ai cârâit, te transformă băieții în dansator ca în Texas, când trăgeau cow-boy-ii focuri de pistol la picioare. Pe locul doi sunt prietenii lor de peste lac. Daaa, britanicii. Ăștia au 145, căci vechile obiceiuri se uită greu. Pe trei sunt băieții de la est. Ăștia, de obicei, își puneau baza unde aveau ei chef și, dacă pe primii nu prea îi simțeai, pe ei îi simțeai din plin, mai ales când era sezonul de vin toamna. Acum au vreo 2-3 duzini de baze militare în circa 10 țări. Mizilic față de cele 25 în care aveau baze până la căderea URSS. Ah, vedeți că au confirmat construirea a încă șase baze, în tot atâtea țări, toate din Africa.

Ar mai fi francezii care au baze în vreo 13 țări, turcii în vreo 10, China și India joacă la egal, cu vreo 6 bucăți bifate fiecare, Canada cu 4, plus Australia și Olanda cu câte 2. Restul le băgăm la ciurucuri, că nici nu merită menționate. Buuun.

Acum vine și partea mai grea. Ia să vedem noi cine știe țara cu cele mai multe baze străine pe teritoriul ei! Știe cineva? Ciuciu! Deci, țara cu cele mai multe baze străine pe teritoriul ei este… Djibouti. Daaaa. Djibouti este o țară cam cât patru județe de pe la noi și, dacă ne uităm la nivelul sărăciei, mare posibilitate ca alea patru județe să fie Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași.

Mai are o populație cam cât pe sfert din populația neoficială a Bucureștiului, adică sub 1 milion de locuitori. În general, nu prea ai ce să faci pe acolo. Singurul lucru pe care îl poți face este să tragi fâsuri peste Cornul Africii, ca să îi enervezi pe ăia din sudul Peninsulei Arabice. Asta dacă nu o fac ei primii. Ideea este că sunt nas în nas acolo. Eeeei, tocmai ăsta e șpilul. Că poziția strategică a satului ăsta cu pretenții de țară e una de zile mari. Pe acolo ar trebuie să treacă flotele de orice gen, dinspre Atlantic spre Oceanul Indian, fără să mai ocolească precum Vasco da Gama toată Africa.
Plus că, date fiind scandalurile cu ăia din Orient și din Peninsula Arabică, cam toate țările cu mușchi au vrut bază militară acolo. Evident că nu puteau rata tocmai americanii oportunitatea asta. Și-au tras băzuță acolo în 2003. Pe francezi îi uitase Ăl de Sus pe acolo din perioada lor de glorie. Japonia se poate spune că a găsit și ea unii mai fraieri și și-a tras bază în 2011, singura ei bază din afara țării. Italienii au venit după doar un an, în 2012, că le-a zis lor cineva că pe acolo aleargă câinii cu spaghete în coadă.

China a venit și ea în 2017. Saudiții nu știm clar când au venit acolo, dar e clar că i-au găsit pe germani, spanioli și olandezi. Turcii le-au făcut cu mâna din baza de peste stradă, ca să nu se uite că sunt și ei acolo. În înghesuiala aia trebuie să se mai strângă ăștia puțin, că vor să vină și rușii și indienii. Iranienii ar veni și ei, dar iese scandal. Ei, ia imaginați-vă voi toate bazele astea în județele pe care le-am menționat anterior. Vă dați seama ce e acolo? Una peste alta, cei mai câștigați sunt ăia din Djibouti. Le-au făcut străinii drumuri ce nu văzuseră ei de la pitecantrop încoace, le-au făcut magazine, case, porturi, plus că bagă străinii anual câteva sute de milioane de dolari în economia lor. În fapt, e posibil să fie mai mulți soldați și personal străin decât populația locală.

Acum, la final, poate ar fi bine să le pună la dispoziție autoritățile din Djibouti un teren extravilan, unul mai pârloagă așa, să se joace toți șah geopolitic acolo. N-ar fi frumos dacă și-ar sparge toți capetele în spațiul ăla, să ne lase pe noi, restul, în pace?

Sursa foto: pixabay.com

1 comment on “Statistici cu baze militareAdd yours →

  1. Uite așa am aflat astăzi ce știa toată lumea, dar tocmai strălucitoarea statistică ne-a facut să înțelegem de ce organizațiile militare ale altora se transformă cu atâta intrajuter în stații peste hotare.

    Foarte interesantă prezentarea ta, dragă! Am aflat lucruri interesante despre bazele militare și despre ce țări au cele mai multe dintre ele. Îmi place cum ai prezentat informațiile din modul acesta, astfel încât toți să înțeleagă mai bine situația. Bună treabă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *