Hai că ne-am încins! Păi, până când o viață amară și un trai nefericit? Așa că facem o excepție și dăm și azi o postare, cea de ieri fiind deja prea lungă, care nu puteam să adăugăm ce mai era de spus că se făcea cât o zi de post. Adormeați citind-o, cădea cafeaua pe voi, vă opăreați, vai de capul și de viața voastră, și ne mai trezeam și cu plângeri după faza asta. Așadar, fără alte introduceri, coarne partea a III-a.
Ia priviți voi la foto! Slabe șanse să nu știți că personajul încornorat de acolo este Moise. Arată de zici că e Poseidon sau vreun demon venit să vă pedepsească pentru că ați fumat, ați băut, nu ați dat bani la biserică, v-ați gândit să trageți guvernul în țeapă, plus alte și alte prostii, de nu încap într-un tren de marfă? Arată. De ce arată așa? Ei, aici e tot schepsisul.
Varianta modernă zice că e vorba de o înțelegere greșită a unui termen ebraic din Vechiul Testament. Când ar fi venit Moise de pe Muntele Sinai cu cele 10 porunci, a venit qaran (adică luminat/preschimbat la față). Qeren care seamănă foarte mult cu qaran înseamnă încornorat. De aici toată confuzia. Asta poate fi o explicație pentru care Moise apare cu coarne în numeroase reprezentări medievale. Dar statuia lui Michelangelo e diferită. De aia, noi zicem să nu mai ascultați propaganda asta burghezo-moșierească și să vă gândiți puțin la cine a făcut statuia aia și în ce perioadă. Autorul, așa cum bine știți, se numea Michelangelo. Perioada se numea Renaștere.
De ce se numea Renaștere? Pentru că lumea începea să deschidă ochii, să iasă din Evul Mediu, și să își dea seama că anticii nu erau chiar așa demoni, barbari și înapoiați pe cât spusese știm noi cine. Ea, lumea europeană, fusese aia înapoiată. Acum, de abia se întorcea la valorile care trebuie. Nici renascentiștii ăia nu erau proști, că altfel nu făceau Renașterea ci stăteau să urmărească meciuri de fotbal și talk-show-uri. Michelangelo știa foarte bine, ca un artist de geniu ce era, de unde venise influența în arta medievală și de unde imaginile mitologice.
Astfel, l-a întruchipat pe Moise cu atributele unui personaj excepțional… coarnele. Fix așa cum se făcea și în antichitate. Mai mult, dacă vă uitați cu atenție la statuia lui Moise, puteți lesne observa că numai a bătrânel care a străbătut 680 de kilometri prin deșert (distanța Egipt – Israel) nu arată. Apropo, paranteză, distanța aia poate fi străbătută în mai puțin de o lună, la pas, alene, cu o medie de 6 ore de mers/zi. Nu, domnule! Moise al lui Michelangelo e impunător. E chiar olimpian am putea spune, căci are ceva din grandoarea străvechilor zei. Vedeți unde bătea Michelangelo?
Mă rog, dacă nu vă coafează explicațiile astea, puteți opta pentru varianta literară a lui Nikos Kazantzakis. El zicea că a auzit o fetiță spunând că i-au crescut cornițe de fericire. Abia atunci, sublinia marele autor grec, a înțeles de ce Moise al lui Michelangelo avea coarne. Dixit!
Sursa foto: pixabay.com
0 comments on “De ce avea Moise coarne?”Add yours →