Rămâi cu bine… Titus Pullo!

Ăsta este genul de material pe care nu ai vrea să îl scrii niciodată. Cum poți să spui că actorul care l-a întruchipat pe Titus Pullo, legionarul roman din fabuloasa serie „Roma”, nu mai este? Că a murit la doar 58 de ani, în timp ce filma o nouă producție? Mai multe nu s-au spus încă, atât știu și eu. Aș vrea să îmi pot găsi mai bine cuvintele dar, uite, într-un moment ca ăsta e greu să ți le mai găsești.

În „Roma” l-am văzut și eu prima dată jucând. A fost „dragoste la prima vedere”. Și de atunci, am revăzut seria de cel puțin trei sau patru ori. Cap coadă. De fiecare dată cu aceeași plăcere. Nu știu cum, dar nord irlandezul ăsta, Ray Stevenson, a reușit să creeze cea mai bună și mai fidelă imagine a unui soldat roman de rând. Eu, unul, de când am văzut „Roma”, nu îmi pot imagina altfel legionarul roman.

Trec peste faptul că Roma este filmul care redă cel mai fidel, de departe, viața de la Roma. Viața omului de rând. Da, e un film, are și multe înflorituri, dar nicăieri nu veți găsi vreo reprezentare mai fidelă a ceea ce era acolo. A vieții de zi cu zi, a modului în care luptau romanii, a lumii subterane, a intrigilor politice șamd. Inclusiv actorii au fost aleși pe sprânceană, ca unii să semene cât mai bine cu busturile originale (vezi cazul lui Pompei). Nu Cleopatre de culoare, nu Cezari eschimoși sau Pompei japonezi, nu tâmpenii de genul ăsta. Filmul s-a vrut cât mai fidel. Și a reușit. Cu „Roma”, practic, a început nebunia serialelor.

Iar Stevenson a furat tot show-ul atunci. Filmul ăla se învârte în jurul lui. Nu ai cum să nu îl îndrăgești. Uriașul gata să intre oricând în buclucuri, dar pe care te poți baza până în pânzele albe. Un fel de Codin din lumea romană. El și cu frații lui din legiunea a XIII-a, dar mai ales cu prietenul său, Lucius Vorenus (apropo, cei doi apar în De Bello Gallico a lui Iulius Cezar. Sunt doi centurioni care tot timpul se contrează, dar care ajung să lupte împreună, doar ei doi, salvându-se unul pe altul din fața primejdiilor. Ca în film).

L-am revăzut apoi în „Regele Arthur”, film din 2004. De fapt, în ăsta jucase prima dată, înainte de a juca în „Roma”. Era la început. De aia nici nu i-au dat multe replici. Și tot un soldat roman juca, deși unul cu origini sarmate. Dagonet, după numele unui cavaler al Mesei Rotunde. Căci, na, despre asta era vorba în film. Regele Arthur era Arturius, un comandant roman rămas să apere Zidul lui Hadrian până se retrăgeau și ultimii romani de acolo. Și ce distribuție avea filmul ăla! Clive Owen, Keira Knightley, Stellan Skarsgard, Mads Mikkelsen, Til Schweiger șamd. Evident, și de data asta, Ray Stevenson a făcut ce a făcut și, din trei replici și câteva scene, a creat un personaj de îți merge direct la inimă. Nu e un film din care să înveți istorie, clar, dar e unul pe care îl poți revedea la nesfârșit. Eu l-am bifat de cel puțin 10-15 ori. Și sigur o să îl mai revăd.

Pe Ray Stevenson l-au prins teribil rolurile de uriaș cu suflet blând. De fapt, cred că așa era și în viața de zi cu zi. L-am văzut în N filme. Știam că apariția lui e un motiv suficient de bun ca să le vizionez. Nu mi-a părut niciodată rău. Dar, chiar și când juca roluri negative, omul ăsta reușea să facă personajul plăcut. Să îl apropie cumva de tine. Eu am pomenit doar două dintre rolurile lui memorabile. Cele cu care pe mine m-a cucerit definitiv. Eram ca un copil când îl vedeam: Uite-l pe Titus Pullo! Nu conta în ce film juca, pentru mine tot Titus Pullo rămânea. Și cât mi-am dorit să fi existat o continuare la „Roma”!

Mergi în pace… Ray Stevenson! Rămâi cu bine… Titus Pullo!

1 comment on “Rămâi cu bine… Titus Pullo!Add yours →

  1. Odihneasca-se in pace!
    Si eu iubesc serialul Roma, si tare mi-au placut personajele serialului, inclusiv legionarul Titus Pullo; pentru un amator pasionat de istorie si arheologie Roma este mai bun decat un documentar narat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *