De ce se ridică trofeul cu două mâini deasupra capului?

De bucurie că a luat Farul lui Hagi campionatul și, mai ales, că i-a bătut pe urâții și nesuferiții ăia de la FCSB cu o întoarcere de scor de expresie, azi vom scrie despre fotbal. De fapt, aici în redacție, nici nu știm dacă ne bucurăm mai mult că a bătut Farul sau că a pierdut FCSB. Nici nu mai contează. Puștii lui Hagi, și mai ales Hagi, merită trofeul. Să îl stăpânească sănătoși, să mai ia și altele, așa le urăm noi!

Dar, dacă ați văzut aseară, și nu numai aseară, că ori de câte ori o echipă câștigă un trofeu, ori de câte ori se ia vreo Cupă Mondială, europeană, a recoltei și ce cupe și trofee mai sunt în joc, vine căpitanul, ia trofeul și îl ridică deasupra capului. De unde până unde gestul ăsta, domnule? Ce? Voi, când primeați coroniță la școală + diplomă + premiul care consta de obicei în cărți, le ridicați deasupra capului?

Ei, uite că gestul ăsta are o origine. Și nu, nu e de la începutul fotbalului. Nici măcar de la prima Cupă Mondială nu e, aia câștigată de Uruguay în 1930. Neah! Originea e în 1958. Să vă explicăm!

În 1958, la Cupa Mondială juca una dintre cele mai tari echipe de fotbal care a existat vreodată. Echipa se numea Brazilia, iar în componența ei intrau niște jucători care erau legende încă din timpul vieții: Pele, Garincha, Didi, Vava, Zagallo, Zito, Gilmar etc. Interesant e că niciunul dintre ăștia menționați nu era căpitanul echipei. Căpitanul era un tip cu origini italiene, Hilderaldo Luiz Bellini, fotbalist considerat și azi drept cel mai tare fundaș central pe care l-au avut brazilienii vreodată. Și așa bun era tipul, că nu doar că i-a condus pe brazilieni spre trofeul mondial din 1958, ci și spre cel din 1962. Tot din postura de căpitan.

Acum, vine momentul din 1958, cel al decernării premiilor. Bellini trebuia să primească trofeul. Dar cum i s-a părut lui că fotografii erau prea în spate și nu vedeau bine Cupa Jules Rimet, a zis el să o ridice deasupra capului cu ambele brațe, ca să se vadă mai bine. Gestul a fost de un așa efect că fotografia a făcut înconjurul lumii. Toate marile publicații de sport au dat-o pe prima pagină. Iar de atunci și până în zilele noastre, absolut toți căpitanii de echipă fac același lucru. Evident, nu mai știu ei de unde vine gestul. Important e însă că știți voi.

Apropo, nu știm cum făceau sportivii înainte de gestul ăsta, atunci când primeau trofeul. Probabil se bucurau așa, mai pe interior.

0 comments on “De ce se ridică trofeul cu două mâini deasupra capului?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *