Dacă tot am pomenit ieri despre vechii greci, propunem să vorbim azi despre o invenție a lor pe care cei mai mulți o folosiți, ba unii ați folosit-o chiar obligatoriu înainte de 1989, fără să aveți habar de unde vine ea. Este vorba despre… tunsoarea scurtă. Apropo, azi vorbim strict despre tunsori bărbătești. Deci așa și prin urmare, grecii ar fi fost ăia care au adoptat moda părului scurt. Dar nu din prima, ci ceva mai târziu. Ia să vedem noi ce s-a întâmplat acolo!
Dacă e să fim scrupuloși, egiptenii ar fi fost primii care se dezmirișteau pe țeastă. Și asta complet, din pricină de mașinuțe cu lăbuțe și alte chestii care se înmulțeau în părul omului. Dar cum foloseau peruci, tot la plete ajungeau, așa că nu îi băgăm azi în seamă. La sumerieni, oricât am căutat studii de specialitate, nu am găsit niciunul care să spună ceva despre eradicarea păduchilor. Deci ăia ori colcăiau, ori naiba știe ce făceau de nu aveau, dar clar se purtau numai cu plete și cârlionți. La greci, după cum pomeneam anterior, ca la toți europenii antici care nu sufereau de calviție, pletele erau la loc de cinste. Zeus avea păr de zici că picase în butoiul cu testosteron, Ahile avea plete de mureau leii de invidie, Apolo de abia cânta la liră, că îi intra părul în ochi șamd.
În viața reală, toți voiau să semene cu ăia. Din păcate, când ai păr cât șura de paie și pui coiful pe cap să te duci la război, ori ai un coif cât aparatele alea de la coafor în care stau femeile cu capul, ori te bați după indicațiile colegilor, că tu oricum nu ești în stare să vezi nimic. De aia, zice-se, grecii fie își legau părul la spate, fie se tundeau cu breton și chică, ceea ce vă dați seama că nu erau chiar niște frumuseți. Cu timpul însă, adică acum vreo 2.500-2.600 de ani, au cam început să o lase mai moale cu părul lung ca semn al nobleții, iar tunsoarea scurtă a devenit opțională.
Alexandru cel Mare a fost primul mare general care le-a cerut soldaților săi să se tundă scurt, cică pentru a nu-i prinde inamicii de plete. Tot pe același motiv, le-a cerut să își tundă și bărbile. Cică le-ar mai fi cerut și să se epileze complet, să se ungă cu ulei, ca să nu poată fi înșfăcați de dușmani, vă dați seama, iar din motive care ne scapă, uneori le cerea să poarte și tutu-uri roz. Nu ne băgăm în strategia omului, că de aia el a fost ditamai cuceritorul, iar noi, bărbații din ziua de azi, ducem gunoiul și spălăm vasele la prima sprânceană feminină ridicată amenințător.
La romani, moda părului scurt ar fi apărut cam pe la anul 300 î.Hr. Ea a fost adusă de un anume Publius Titinius Menas, individ care a rămas în istorie pentru faptul că a cărat un bărbier cu el din Sicilia până la Roma pentru a deschide prima cașcaravetă de profil. Și așa tare le-a plăcut romanilor că, v-am mai zis noi, au devenit cei mai ferchezuiți din antichitate. Păi când venea romanul tuns scurt, cu breton, barbă quatro giorni, la patru ace, cu sandale, cu fustă din aia sau cu pantaloni trei sferturi, leșinau toate gagicile. Nici nu mai spunem dacă apărea în togă.
Și da, am zis bine barbă quatro giorni, aia era maxim, că altfel nu te lăsau să intri în Senat. De abia când s-a purtat împăratul Hadrian cu barbă, n-au mai cârâit senatorii cu bărbieritul obligatoriu. Pentru ei, doar barbarii umblau neîngrijiți, ca roackerii nespălați, sataniști, urâți, pe când ei, civilizați, trebuiau să arate diferit. Vă dați seama, ăștia de peste 2.000 de ani sunt spilcuiți, le-a intrat în sânge, nu mai ai cum să îi mai schimbi.
Apropo, freza tip periuță era larg răspândită, pentru că se aplica sclavilor. Așa li se arăta condiția, plus că erau și mai ușor de recunoscut. Romanul, în schimb, se tundea cu breton, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Iar asta o făcea în frizerii numite tonstrina, unde frizerii se numeau tonsors. Evident, care își permitea sclavi frizeri făcea totul acasă. Dar, asta era ideea, ei erau moartea la gagicile antice. Dar hai că va continua, că e subiect amplu și ăsta. Treaba calului lui Terente, te apuci să faci o postare scurtă despre Partenon, și uite unde ajungi!
Sursa foto: pixabay
0 comments on “Cine a inventat, domnule, moda tunsului scurt la bărbați?”Add yours →