Anticii și alcoolul

Destrăbălare, dezmăț, promiscuitate, sex la popoul gol, orgii bahice, gastronomice și sexuale, păcate cât cuprinde…ah, Roma! Cetatea Eternă, centru al culturii și civilizației europene. Știau romanii ăia să trăiască orice clipă, indiferent ce ați zice voi. Nu mergea cu o fi, o păți, că vezi, Doamne, viață de apoi, reîncarnări și alte promisiuni deșarte. Nu, nene! Ce-i în mână nu-i minciună. Ce era acolo, mai bine să nu știți că nu mai dormiți la noapte. Când le cereai ălora să tragă linie și să numere cele mai nasoale păcate pe care l-au avut, le trezeai niște amintiri de îi lua cu nostalgie. Dar, ce să faci? Lumea antică era croită după alte reguli.

Uite, par example, că tot am pomenit ieri despre bere. Păi, nu e niciun secret. Mulți erau alcoolici pe atunci. Și cum să nu fie, când alcoolul era văzut ca un dar de la zei în mai toate culturile antice? Apropo, nu râdeți de ei că și voi aveți reminiscențe din vremea aia. Spre exemplu, vinul și azi e unul dintre cele trei alimente sacre (alături de pâine și ulei), așa cum au stabilit anticii. Ia gândiți-vă puțin, că așa e! Păcat că nu mai e considerată așa și berea. Cum ar fi fost să mergi la biserică și să mai ștergi din păcate cu vreo 2-3 țapi la botul calului? Ei? Se umplea lumea de credincioși.

Revenind însă la antici și la consumul de alcool, să începem cu primii. Sumerienii și egiptenii beau bere de le stătea limba plută. Era băutură de la zei? Era. De aia se recomanda pentru orice. Era bună ca aliment, era bună să te înveselești, să te rogi cu ea, era medicament și câte și mai câte. Atât de nebuni erau după bere, că vă rugăm să vă uitați la foto și să vă faceți o părere. Nu de alta, dar poate nu ați crede dacă nu vedeți.

Și uite ce au lăsat ăștia peste milenii. Băi, nene, ăia nu se opreau din băut nici când se coțăiau. Nu ne înțelegeți greșit, nu suntem de la poliția moravurilor. E chiar recomandat să beți ceva înainte, împreună. Puneți sângele în mișcare, dezinvoltură, chestii trestii, nu intrăm în detalii tehnice plictisitoare. De cele mai multe ori te ia setea și după că, na, nu ești cămiloi, trebuie să te și hidratezi. Da, dar în timp ce…? Las-o moartă! Cum ar fi să îți zică ea: „Iubi, azi stai tu dedesubt? Haaai, pleeaaaseee, că nu pot să beau din halbă când stau întinsă pe spate!”. Apoi, nici nu vrem să ne gândim cum spanac e să bei când te zgâlțâie cineva. Intră numai cu noduri, înghiți aer cu nemiluita, și te pârțâi după aia ca porcu prin toată casa. Te mai faci și de pomină. Cât despre sex cu burta plină de bere ce să mai zici?

Și dacă voi credeați că asta e cel mai rău din ce făceau ăia, stați că nici n-am început. Am scăpat ieri informația că dădeau de băut și copiilor. Daaa. La egipteni, mamele trebuiau să asigure necesarul de bere copilului înainte de a pleca la școală. Sau le-o dădeau la pachet, posibil și asta. Că te și gândești cum ar suna azi: „Gigele, ce ați făcut, mă, la grădi, azi?” „De unde să știu, tati? După felul unu eram toți crengi. Hai nu mă mai freca și tu cu întrebările că mă doare capul de leșin. Mai bine dă o bere că, uite, îmi tremură mâinile când colorez”.

La romani, copiii începeau cu trăscăul de pe la cinci ani (vi se pare puțin? În Sparta plecai în armată la șapte ani). Zic unii că nu era așa grav, că vinul era diluat de ăștia pe moda grecească. Da, dar oricum, șpriț la vârsta aia? Ei bine, așa se purta. Și nici grecii nu erau mai breji. Ca să încheiem, știți cine a venit și a zis că nu e bine să mai bei înainte de vârsta de 18 ani, treabă valabilă și azi? Platon, domnule! El a zis treaba asta. De unde până unde 18 ani, asta nu mai știm. Așa a considerat el. La greci, majoratul era la 20 de ani. La egipteni la 14. La romani, abia pe la 25-30 de ani deveneai adult, în funcție de cât te ținea pater familias pe cheltuiala lui. Doar în Talmud apărea chestia cu 18 ani, dar slabe șanse ca Platon să fi citit Talmudul.

Una peste alta, Platon spunea că până la 18 ani e bine să stai blând. De la 18 la 40 de ani aveai voie să bei, dar cu măsură. După 40, trai neneacă, puteai să scapi vaca în lucernă, că era chiar recomandat. Îl celebrai pe Dionisus, nu te mai freca nimeni la icre cu regulile, uitai de necazuri și alte cele. Da, dar mare atenție, între 18 și 40 de ani, spunea Platon, ar fi trebuit să fii școlit de bătrâni CUM să bei. Se prezuma deci că, după 40 de ani, ar cam trebui să știi lucrurile astea. În fine, ce a zis Platon era o recomandare. El nu era legiuitor ca să îi oblige pe ăia să facă lucruri. Că nu toată lumea l-a ascultat la vremea aia, asta e evident. Dar uite că tot s-a ajuns, măcar parțial, la vorba lui.

0 comments on “Anticii și alcoolulAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *