Cum era să devină Sicilia al 49-lea stat american

Înainte ca Hawaii și Alaska să devină al 49-lea stat american, era cât pe ce ca o participă din Europa să devină statul ăla. Care părticică? Păi, e vorba de Sicilia. Dacă nu știați, fiți pe fază că vă explic!

Ca de pe vremea cartaginezilor și a romanilor, sicilienii au tot visat să fie independenți. Nu le-a ieșit absolut niciodată. Că au fost cartaginezii, grecii, romanii, vandalii, bizantinii, arabii, normanzii, spaniolii sau care s-au mai perindat pe acolo, sicilienii au tot avut străini la conducere. Doar mafia a fost locală, ceea ce iar nu era de bine. Când a venit Garibaldi și i-a eliberat pe la 1860, punând bazele Italiei moderne, sicilienii s-au bucurat de numa, gândindu-se că se întorc acasă, ce nu mai văzuseră ei de pe vremea Romei antice.

Le-a trecut destul de repede că, la ce sărăcie și haos i-a lovit, zici că venise apocalipsa peste ei. Și libertatea asta, dacă e lăsată de capul ei, naște numai mafioți, găinari și politicieni de rahat, cu tot ce rezultă de aici, pe modele care s-au mai văzut și prin alte părți. Nu spunem care, că ziceți că vă influențăm noi la vot. Atunci, la final de secol al XIX-lea, a apărut nu doar Italia modernă, ci și bazele mafiei de același tip. După ce s-au mai dumirit ăia cum stătea treaba, și când au văzut că săriseră din lac în puț, a început iar să mustească ideea unei rupturi de Italia. Evident, parte ajutată și de „agenturili străine”, că așa funcționează lucrurile.

În felul ăsta, cam pe la finele celui de al doilea Război Mondial, mai exact în 1943, a apărut pe firmament Movimento per l’Indipendenza della Sicilia. Nu mai traducem că n-are rost. Era vorba de un partid condus de un anume Andrea Finocchiaro Aprile, individ aflat în slujba serviciilor secrete britanice. Ce interese aveau ăștia rezultă din titlul numelui din introducere. Ce interese nu apar acolo, dar care rezultă din acțiunile lor, le aflăm dintr-o acțiune subversivă din 1947.

Ca să înțelegeți, tocmai avuseseră loc alegeri. Ăștia cu independența făcuseră rahatul praf, că de abia strânseseră vreo 8% din voturi. În schimb, ieșiseră câștigători comuniștii. Și cum comuniștii voiau să o pună și de un miting întru celebrare, independențiștii au chemat la ordine un fel de Miron Cozma local, pe nume Salvatore Giuliano (foto). Comparativ cu al nostru, ăsta italian chiar era genul de băiat pe care nu l-ai fi prezentat soției, iubitei sau vreunei femei cu care aveai gânduri serioase de sex. Nu de alta, dar clar rămâneai cu buza umflată (și nu numai). Tipul era un fel de haiduc local, contrabandist, frumușel foc, adică tot ce trebuia ca să pună pe jar inimile duduilor cu preferințe la băieții răi. Adică mai toate.

Cum era membru în partidul ăla dubios, Salvatore a vrut să creeze o ambuscadă, cu focuri de armă trase în aer, să sperie lumea și să se ducă toți acasă. A ieșit un masacru de i s-a dus buhul și s-a ales praful de tot. Una peste alta, speriată de ce poate ieși pe plan politic cu voturile alea, mișcarea de independență a sucit-o brusc acote și a început să militeze pentru unirea cu SUA. Ba chiar Salvatore a trimis o scrisoare oficială către Harry S. Truman, președintele în funcție american, cerând oficial alipirea Siciliei la SUA și transformarea ei în al 49-lea stat. Repet, Hawaii și Alaska încă nu erau state americane cu patalama la mână.

Americanii s-au uitat pe hârtie, s-au scărpinat în cap, apoi au scuipat în sân și au zis pas. Asta le lipsea lor atunci, după căderea Germaniei, să se apuce să alipească la teritoriul lor, oficial, părți din Europa. Era deja pe față. Bașca să aduci la SUA un teritoriu în care musteau mafioții și corupția, de nici nu îți vine să faci comparație cu unele state actuale că îți crește tensiunea. Așa că și-au băgat picioarele, i-au luat de urechi și pe englezi ca să nu mai aibă inițiative din astea, că vremea imperiilor oficiale dispăruse. Acum se discuta pe parte economică, iar când nu mai mergea asta, puneai steagul pe baza militară străină ca să vadă inamicii cine e șeful. Simplu și eficient.

Și uite așa, a rămas Sicilia unde e și acum, fără să mai fie nevoiți americanii să o transporte pe bucăți, cu șlepul, până la ei acasă.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Cum era să devină Sicilia al 49-lea stat americanAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *