Cele mai vechi superstiții din lume

Am început săptămâna asta vorbind despre superstiții și, evident, n-avea rost să încheiem vorbind despre… papiote, deși și papiotele pot deveni un subiect interesant dacă știi cum să pui problema. Dar noi o să încheiem săptămâna ca oamenii normali, așa cum am început-o. Mai mult decât atât, vom da egiptenilor antici ce e al lor, că doar nu credeați că ați scăpat de ei. Ei, și uite așa, dragii moșului, ajungem la întrebarea de azi la care oricum tot eu răspund. Știți voi care este cea mai veche superstiție din lume? Întreb și eu, așa, ca să par politicos, că oricum o să scriu răspunsul până vă dumiriți voi.

Cea mai veche superstiție despre care avem cunoștință vine din? ….din? … din Egiiiipt! Daaaa! Ați ghicit. Mai exact, vine de acum vreo 5.000 de ani și zice că nu e bine să treci pe sub o scară. De ce? Păi, în primul rând, egiptenii vedeau triunghiul ca pe ceva sacru. O scară sprijinită de ceva seamănă cu un triunghi. Dacă treceai prin triunghi, căcai flamura și te bătea ghinionul de ziceai ajunge. Cum să vă explic eu ca să mă înțelegeți? Dacă privești o piramidă de departe, pe o latură, seamănă cu un triunghi. Iar la egipteni nu te luai de piramide și triunghiuri că nu mai scăpai nebătut. Apoi, mai era și faza cu sfânta lor treime. Da, aveau și ei una (foto). Ba chiar prima, dacă e să fim scrupuloși. Iar triunghiul asta simboliza.

Era vorba despre trio-ul Asar, Aset și Heru sau, dacă preferați varianta elenizată, Osiris (tatăl), Isis (mama), Horus (fiul). Cum ziceam, dacă treceai pe sub scară, spărgeai efectul magic, se ducea feng-shui-ul, iar ghinioanele se prăvăleau în capul tău ca o cascadă de rele, trimisă de zeii cărora le profanasei zona dintre scară și pom, sau zid sau … etc.

Cum creștinii se pricepeau foarte bine la copiat concepte, modificat și zbierat că ei le-au inventat primii, așa au preluat nu doar ideea de treime sacră, ci și faza cu scara. Ulterior, au zis ei că o scară era sprijinită de crucea Mântuitorului, deci era o blasfemie să treci pe sub orice scară. Eu nu am prins logica, poate vă iese vouă. Din fericire, exista și un remediu salvator. Ba chiar două. Dacă ați făcut uriașa greșeală de a trece pe sub o scară aveți următoarele scăpări: fie mai treceți o dată și derutați ghinionul, fie țineți degetele încrucișate până vedeți un câine. Nu întrebați de ce, n-am nici cea mai mică idee de care să leg firul logic, eu doar relatez. În fine, hai să mai dăm una că e final de săptămână.

Tot de la egiptenii antici vine și superstiția care zice că e nasol rău dacă desfaci o umbrelă în casă. Ei inventaseră umbrela, deci își permiteau să facă și superstiții cu ea. Și, ziceau egiptenii, zeița Nut acoperea Pământul asemenea unei umbrele. Toate umbrelele alea din pene de struț, din papirus și din ce chestii de lux mai aveau ei pe acolo, erau simboluri ale zeiței. Și nu erau pentru oricine, ci doar pentru ăia cu bani. Umbra lăsată de umbrelă era sacră. Dar ce spanac nu era sacru la egipteni? Mă rog. Să calci în umbra destinată altuia era nasol, că îi stricai ăluia toată șmecheria. De aia, slujbașii și oamenii de rând nu aveau parte de umbrele. Cei care trebuiau să se ocupe de ele nu aveau voie să le deschidă nici picați cu ceară. Doar în prezența nobilului, și doar peste capul lui.

Aici, să zici că pricepi ce a vrut să zică autorul superstiției, care sigur a fost vreun boier egiptean: „Bă, prăpădiților, asta e umbrela mea, eu am plătit pentru ea! Asta așa, ca să vedeți ce tare și ce potent financiar sunt, da? Să nu vă pună Anubis să călcați în umbra ei că nu știu ce vă fac!”. Faza de rahat este că babilonienii au priceput exact pe dos. La ei nu era sacrilegiu să stai sub umbrela unui avut, ba era chiar o onoare să te invite regele să pui și tu două degete și o unghie în umbra lăsată de umbrela lui. Ziceți și voi acum, cum era să pleci în concediu în Babilon, cu educația făcută în Egipt? Te lăsa și inima pe acolo, cu atâtea interpretări și superstiții.

Asta e, noroc că noi suntem mai evoluați azi. Apropo, vedeți că azi e vineri și, cum zicea și bătrânul poet englez, Geoffrey Chaucer, în secolul al XIV-lea: „vinerea vin toate relele”. Nu plecați în călătorii, nu vă suiți pe vapor și țineți postul! Sper că nu ați uitat că într-o vineri Cain l-a omorât pe Abel, tot într-o vineri Eva a mușcat din măr, într-o vineri a început potopul și Iisus a fost răstignit tot într-o vineri. Anșea! Hai că m-am mai liniștit acum, dacă vă știu în siguranță.

Sursa foto: afaraka.blogspot.com

0 comments on “Cele mai vechi superstiții din lumeAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *