Cum, cine și de ce a inventat prima poliție din lume

Când s-au mutat egiptenii antici din peșteri și bordeie confort III la garsoniere confort tot atât, șefii lor și-au dat seama că era ceva în neregulă. Spre exemplu, pentru a-i ține pe ăia cuminți și ca să le ia banii de taxe, șeful cel mare avea nevoie de niște băieți școliți în arta ruperii mandibulei dintr-un singur croșeu. Zoon politikon, cum avea să spună Platon mai târziu Așa s-a sfătuit el cu vizirul, cu preoții și alte personaje cu funcții de conducere, pentru a crea un organism care să se ocupe de bunul mers al lucrurilor. Și tot așa a apărut prima poliție din lume. Căci săptămâna asta despre așa ceva vom vorbi.

Până atunci, lucrurile funcționau destul de simplu, pe niște principii sănătoase, lăsate nouă drept moștenire de către omul preistoric. Ăia avuți aveau gărzi personale, paznici șamd., deci mai salcâm cu infracțiunile la adresa lor. Cei care nu își permiteau gărzi se bazau pe propriul organism, forță de intimidare și tupeu. De cele mai multe ori, degeaba, pentru că hoții cei mai mari aveau bodyguarzi, nu uitați acest aspect . În comunitățile alea, pentru omul de rând, justiția funcționa pe baza legii talionului. Ochi pentru ochi și dintre pentru dinte. Și, probabil, ar mai fi funcționat multă vreme așa dacă nu era nevoie de colectarea de taxe de la ăia care își scoteau reciproc ochii și dinții. Repet, așa a apărut prima poliție din lume.

Oficial, polițiștii egipteni de acum circa 5.000 de ani erau angajați de fiecare guvernator local în parte, scopul lor fiind să vegheze la bunul mers al lucrurilor în noua societate. Neoficial, trebuiau să îi convingă pe prostovani să le dea taxele și impozitele. Ah, și încă ceva, se înmulțiseră hoții din temple și piramide direct proporțional cu averea hoților care le construiau. Aici iar era nevoie de cineva care să păzească bunurile șefilor și ale preoțimii.

O vreme, a funcționat cu doar câțiva culturiști egipteni. Ulterior, s-a apelat la beduini pentru protejarea rutelor caravanelor și la războinici nubieni pentru asigurarea ordinii publice. Nubienii ăia erau dotați cu bastoane de lemn și, foarte interesant, ei au fost cei care au adus primii câini polițiști din istorie. Tot cu ocazia amintită, au apărut și primele maimuțe polițist. Erau babuini antrenați să fugărească infractorii și să îi facă să se predea. A se vedea foto.

Nu se poate spune că a durat foarte mult pentru că polițiștii, dar mai ales șefii lor care erau egipteni, au descoperit corupția. O altă invenție egipteană de care ne bucurăm noi din plin astăzi. Fiind o corupție generalizată, de la polițistul de rând și până la judecători, preoți, marele vizir șamd., lucrurile au început să decadă. Normal, nu poți ține un stat în care dai liber la furat. Până la urmă tot pică statul tău de rahat, având toți stâlpii mâncați de termite lacome și urâte. Și iată, dragii mei, cum a apărut și prima grevă din istorie. Se întâmpla pe la leatul 1157 î.Hr., pe vremea lui Ramses al III-lea.

Corupția era așa mare, și jaful așa generalizat, că muncitorii la piramide, temple și ce mai munceau ei acolo, nu și-au mai primit nici rațiile de mâncare atât cât se convenise și, mai ales, nici machiajele. Cât despre pază și protecție, nu îi mai credea nimeni pe ăia de sus. Era evident că rolul poliției devenise acela de a îi proteja pe guvernanți de oamenii de rând. Aici a ieșit grav și era cât pe ce să fie mătrășit faraonul cu tot cu guvernul lui. Ăia de sus nu au ce face și au început să își respecte partea de înțelegere. Au dat oamenilor mâncare pe săturate, au dat machiaje, și au încercat, măcar în parte, să mascheze corupția. Deci, nu doar că avem prima grevă din istorie, dar avem și prima grevă de succes.

Lucrurile s-au mai schimbat odată cu venirea Ptolemeilor, iar urmașii lui Alexandru Macedon au instaurat cât de cât o ordine mai acătări. Nu prea se mai cârâia ca înainte, că macedonenii chiar știau bătaie. Dar ei iubeau libertatea de exprimare, așa că mai puteai scăpa un apropo, o idee filosofică, o șpârlă etc. Dar nici măcar nu se compară cu ce au făcut romanii atunci când au ajuns acolo. La romani, am mai spus-o, legea era lege și poliția era poliție, că altfel dădeau toții dracii în capul tău de cetățean recalcitrant și cu idei. Asta au simțit-o egiptenii pe pielea lor, de nici nu au mai avut nevoie de poliția lor neaoșă. Iată cum a și dispărut prima poliție din lume.

Acum, având în vedere că subiectul ăsta este chiar vast și că va deveni din ce în ce mai interesant, noi vă propunem să ne oprim aici pentru azi și să ne vedem și mâine, că nu o să stați chiar de luni să citiți aici ditamai pomelnicul. Nu trebuie să fiți triști, știți că ne ținem de promisiuni.

Sursa foto: The Archaeologist

0 comments on “Cum, cine și de ce a inventat prima poliție din lumeAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *