Care-i faza cu 1 Aprilie?

Mâine e Ziua Păcălelilor, iar voi, facem pariu, de abia așteptați să faceți gaguri familiei, vecinilor, prietenilor șamd. O găleată cu vopsea pe ușa întredeschisă ca să cadă în capul cui intră primul, o cheie trasă peste vopseaua mașinii, un pește mort pus într-o poșetă, o petardă în loc de tutunul din țigară, o promisiune de vot cu ăștia de la putere pentru că au reactivat ordonanța 13 (ultima e cam dură, merge doar dacă știți sigur că victima farsei e mai tare de inimă și ține la tăvăleală) șamd. Glume inocente, numai bune să se distreze toată lumea, atât victimele cât și farsorii. E însă treaba voastră ce faceți și ce nu. Treaba noastră este să chibzuim și să vedem de unde își trage originile ziua asta.

Iar răspunsul este că nimeni nu știe. O ipoteză ar fi că francezii au inventat-o în anul 1582, atunci când au făcut trecerea oficială de la calendarul iulian la cel gregorian. Cu ocazia asta, Anul Nou nu se mai serba pe 1 aprilie, ci pe 1 ianuarie. Ăia care omiseseră schimbarea sărbătoreau ca proștii și toată lumea făcea bâză de ei. Well, băieți și fete, avem o veste proastă. Cine a spus treaba asta nu știa ce vorbește. Spre exemplu, o grămadă de publicații din România (dați și voi căutare pe goagle).

Problema cu ipoteza menționată mai sus este că un poet flamand, Eduard de Dene, n-a avut de lucru și a scris un text în care se pomenește despre farsele de 1 aprilie, asta prin 1561. Deci cu mai bine de 20 de ani înainte de francezi. Ca să nu se lase mai prejos, francezii au găsit și ei un text de când era bunica fată, adică 1508, semnat de un poet de care n-a auzit și naiba, Eloy d’Amerval. Ăsta făcea trimitere la „poisson d’avril” (nume sub care mai e cunoscută ziua de 1 aprilie), pentru că ăia făceau farse cu pești. Spre exemplu, îți puneau unul în buzunar ca să se fezandeze bine acolo. Mda, drăguț, dar nici astea nu sunt variantele care trebuie.

Acum, dacă ați fost atenți la ce am mai scris noi, știți ce trebuie făcut când nu dați de capul unei origini. Da? Vă duceți la egipteni și începeți de acolo căutările. În cazul de față, vă duceți degeaba, că ei nu au lăsat nimic scris în legătură cu asta. Dar au lăsat romanii. Ei ar fi avut o sărbătoare numită Hilaria, dedicată zeiței Cybele, sărbătoare care avea loc la finele lunii martie, cam în jurul zilei de 25. Cu ocazia amintită, romanii umblau deghizați pe străzi, făceau tot felul de farse, apoi petreceau până nu mai puteau cu un vin, cu un sos garum și o orgie sănătoasă, că făceau bine la sănătate.

Ca să fie mai cu moț, creștinii au zis să schimbe sărbătoarea romană că nu este credibilă. Și mai era și cu destrăbălare la popoul gol. Ce era panarama aia cu zei închipuiți și cu sex fără consimțământul popii? Așa au adus ei varianta mult mai credibilă, ba chiar veridică a poveștii. Și, au zis băieții ăia, originea zilei păcălelilor este cu mult mai veche decât romanii, mai exact de pe vremea lui Noe. Și Noe și-ar fi luat prima țeapă, pe 1 aprilie, atunci când a trimis un porumbel să caute uscatul, iar apele nu se retrăseseră încă. Ha ha! Ce glumă bună, țineți-vă de ceva să nu cădeți de râs! Aveau creștinii ăia un simț al umorului, ceva de groază. Chiar de groază! Ca și azi.

Până aici v-ați cam făcut o idee. Nimeni nu știe ce și cum cu ziua păcălelilor. De aia zicem, poate s-or mai face niște săpături arheologice, s-o mai da peste vreun papirus, ceva. Noi, aici, după o îndelungată dezbatere, am concluzionat că e imposibil ca egiptenii să nu fi avut nimic de zis la faza asta.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Care-i faza cu 1 Aprilie?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *