Cum e reușit o femeie ce n-au reușit toți regii azteci luați la un loc

Domnule, știm că am zis, am promis, că de azi dăm numai subiecte păroase, care habar n-au să facă patul, să se poarte frumos în societate sau să pună șosetele în ordine. Știm. Cunoaștem. Păi, dacă și goagle a început să ne trimită reclame la produse de igienă feminină de când scriem numai despre femei? Nu e bășcălie. Chiar a trimis. Și nu puține. Cu detalii intime, taică, de ne-a stricat ziua în redacție, mai ales că tocmai mâncam un sandviș cu ketchup când au lovit reclamele. Dacă nici aici nu te simți să schimbi subiectul, când să o mai faci? Dar uite că trebuie să mai amânăm cu o zi. E musai. Ne rugase o doamnă cititoare să scriem ceva despre un personaj drag din tinerețile dumneaei, respectiv regele Cuauhtemoc. Și nu se face să refuzezi o doamnă. Prin urmare, mai răbdați și voi o zi.

Buuun! Despre Cuauhtemoc ăsta ce spanacul mă-sii să scrii? Cica numele lui însemna „Vulturul care coboară”. Apropo, vedeți că vorbim despre ultimul rege aztec, da? Acum, că or fi făcut ăia ai lui bășcălie de el, că o fi fost nume predestinat, naiba știe, dar fix așa a fost. Razant a trecut prin istorie, ca vulturul pleșuv în picaj. Dacă scăpai un ban pe jos, până îl ridicai tu, dispărea Cuauhtemoc de pe scena istoriei. Ne scuzați, doamnă, dar ăsta e adevărul. Cum zicea Aristotel? „Îmi e prieten Platon, da` mai dă-l în mă-sa că doar nu-i datorez bani!”. Sau așa ceva.

Dacă ne e permisă o comparație științifică la modul cel mai serios, Cuauhtemoc a fost un fel de Emil Constantinescu avant la lettre. Daaa. I-au dat ăia tronul fix când trebuia făcută privatizarea și Iliescu nu avea chef să și-o asume. Pe scurt, cineva trebuia să și-o fure și l-au găsit fix pe fraier. În cazul ăsta, Iliescu era Cortez. După el potopul, ca să nu fie dubii. Așa a ajuns C. (hai că îl dăm prescurtat, că facem scurtă la mână cu numele vieții), pe tronul Azteciei, sau cum se numea regatul lui din Vest.

Ca să nu fie discuții, C. a rămas acolo cu acordul lui Cortez (între prieteni, Ili). Ba a mai și făcut tarantele când l-a luat ăla la bani mărunți. Ceva de genul: taie-mă, omoară-mă, dă mamă cu biciu-n mine, m-a învins sistemul, faze din astea. Cortez, băiat simplu, de la țară, care toată viața muncise la seceră și la ciocan, i-a zis că îl lasă în pace, că el apreciază curajul. Aprecia pe mumă-sa, că de la curaj și până la lipsa aurului din vistierie a mai durat fix două zile. Atât i-a zis: „Băi, animalule!” Și dă-i și torturează-l pe C., să scoată aurul de unde nu-i, că băieții cu trese de conchistadori aveau și ei cheltuieli, copii de trimis la studii în Lumea Nouă, să încropească o gospodărie cu jacuzzi și foișor pe malul Guadalquivirului, ca omul chibzuit și gospodar, cu școala făcută în Est. Adică în Spania, nu vă gândiți la prostii.

Ce s-o mai zguduim? Asta a fost istoria lui C. Vulturul în picaj. 4 ani la putere, un mandat de rahat, adio și n-am cuvinte! Acum, ca doamna să nu plece de aici cu impresii greșite și cu speranțe năruite, vom veni cu o surpriză. Daaaa. Vom mai spune câteva cuvinte despre soția lui C., zisă și Isabela de Moctezuma. Tipa asta avea ceva cu funcțiile de conducere. În sensul că se lipeau de ea ceva de speriat. Gândiți-vă că avea 15 anișori când l-au mierlit spaniolii pe Cuauhtemoc, și ăsta era deja al doilea ei soț. Ori o fi fost faptul că era fiica marelui Moctezuma al II-lea, ori era vreo frumusețe exotică, dar e cert că a mai avut și vreo trei soți spanioli după aia, plus că nici Cortez nu a ratat să îi zburătăcească penele de pasăre liră din costumul care îi acoperea sporadic organismul fizic.

Ei, ce vrem noi să spunem cu asta este că de la tanti Isabela, Tecuichpo pe numele ei real, a rezultat o fiică pe nume Leonor Cortez Moctezuma. V-ați prins cine era tatăl, da? Bun! Fătuca asta s-a măritat cu un nobil spaniol, a avut niște fii, ăia au dus linia mai departe și, prin secolul al XVII-lea, au primit recunoașterea regelui Filip al IV-lea de a înființa o linie nobiliară nou-nouță… cea a lui Moctezuma. Apropo, ea există și azi în Spania. Și uite cum o femeie a reușit ce n-au reușit toți vulturii și jaguarii de pe tronul aztecilor, luați împreună și înmulțiți cu zece. Mai exact, să ducă în inima Spaniei linia dinastică a regilor azteci. QED!

PS – n-am găsit altă poză!

Sursa foto: pixabay

0 comments on “Cum e reușit o femeie ce n-au reușit toți regii azteci luați la un locAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *