L’affaire des poisons sau cum a luat-o lumea razna

E plină lume de nebuni, dom`ne! Uitați-vă numai în jurul vostru, la piață, la bufet, la muncă… în parlament! Zici că au luat-o toți razna. Ieși și tu la bere cu colegii la final de săptămână și habar nu ai că sunt cine știe ce rozacrucieni din ăia de vor să cucerească planeta și nu pot să o facă până nu te sacrifică pe tine. Sau, și mai rău, habar nu ai că tovarășa ta de viață poate face parte din cine știe ce grup ocult care organizează regulat orgii ca în filmul „Eyes Wide Shut” și nu te cheamă și pe tine. Din astea. Se poate întâmpla oricui. Noi nu zicem să dați în paranoia acum. Doar să fiți cu ochii în patru. Dacă nu ne credeți, vă dăm exemple.

Cică pe la leatul 1672 a sucombat un tip pe nume Sainte-Croix. După cum vă dați seama, era francez. Acum, na, să fie sănătos, n-avem ce să-i mai facem! Așa or fi zis și autoritățile franceze de la vremea aia, până au apucat să facă o percheziție la casa omului. Și au găsit acolo o sumedenie de fiole cu diferite otrăvuri, plus multe scrisori. Unele dintre scrisorile alea erau către și de la o marchiză pe nume Marie-Madeleine de Brinvilliers. Femeie măritată, cu soț, cu copii, dar și cu un tată și doi frați morți în condiții mai dubioase. În fine, după o întreagă tevatură, s-au prins autoritățile că tipa își otrăvise rubedeniile ca să moștenească averea familiei, una de invidiat.

Când au prins-o, că ea fugise din țară la vestea că sunt ăia pe urmele ei, au găsit la ea o sumedenie de hârtii în care gagica povestea în amănunt cum îi ucisese pe toți, cum exersase pe bolnavii din nu știu ce spital unde făcea ea acte de caritate, cum a încercat să omoare și mai multe rubedenii dar nu i-a ieșit, chestii de genul ăsta. Pare cam dubios ca un criminal să scrie absolut tot ce a făcut, dar așa au zis autoritățile franceze. Plus că, sub tortură (au pus-o să bea vreo 8 litri de apă), a mărturisit tot. Trecem peste faptul că sub tortură ar fi putut declara și că a încercat să îl omoare pe Rudolf, renul lui Moș Crăciun, dar asta a fost dovada forte atunci, că așa funcționau treburile. În fine.

Ce vrem noi să spunem este că după execuția tipei, aristocrații au cam început să intre la idei. Inclusiv regele Ludovic al XIV-lea. Prin urmare, s-a ordonat o anchetă ca să se vadă care spanac se mai ocupă cu otrăvurile pe acolo, că tot mureau unii dubios în rândul nobilimii. Ce a ieșit, te ia groaza. A ieșit așa numitul caz „L’affaire des poisons” în care, în decurs de cinci ani, au fost arestate peste 200 de persoane, 36 au fost executate, cinci trimise la galere, 23 în exil sau pe la mănăstiri, plus un număr neclar de sinucideri sau morți în timpul interogatoriului. Cum ziceam, parcă o luaseră toți razna.

Faza de rahat pentru rege a fost că inclusiv una dintre amantele lui preferate, Madame de Montespan (foto), era implicată până peste cap. Tipa îi turnase în băutură sau mâncare o sumedenie de poțiuni de dragoste, de vrăjeli din astea, și cică plănuise să otrăvească toată concurența, ba inclusiv pe rege dacă făcea pe nebunul. Nu mai spunem că participa la tot felul de ritualuri satanice, vrăjitorii, orgii, și ce a mai declarat ea la interogatoriu, respectiv tortură. Într-un fel funcționase căci tipa, femeie măritată de altfel, avea vreo 7 copii, și toți erau ai regelui. Mă rog, mai erau acolo zeci de contese, marchize și alte pese care făceau același lucru doar ca să intre în grațiile regelui, să le-o tragă ăla și lor și să obțină o pensie specială de la stat, plus niște alte avantaje materiale.

Ideea este că, pe timpul anchetei, au descoperit ăia o întreagă rețea de individe și indivizi care produceau otrăvuri, și o adevărată caracatiță de clienți aristocrați. Culmea că acolo erau inclusiv popi, din ăia cu funcții înalte, care practicau ritualuri sataniste, orgii și alte șmecherii. Iar capo di tutti capi era o vrăjitoare pe nume Catherine Monvoisin, zisă La Voisin, care, tot sub tortură, a declarat peste 1.000 de victime produse de otrăvurile ei. Cică ar fi fost peste 2.500 în realitate.

Până la urmă, s-a terminat totul când regele a dat ordin să se pună batista pe țambal, căci scandalul devenise mult prea mare și îl făcea să pară de rahat cu atâția tembeli în jurul lui. Asta a fost! Cum spuneam, lumea e plină de nebuni. Voi însă să căscați bine ochii, că nu se știe niciodată peste cine dați în viață. Ați fost avertizați!

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “L’affaire des poisons sau cum a luat-o lumea raznaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *