De ce nu au și englezii un Turn Eiffel?

Trebuie să mărturisim azi un secret. Am scris ultimele postări cu gagici scandinave în speranța că uităm de o postare tot de săptămâna trecută, aia cu ratarea la mustață a colonizării estului Mării Negre de către englezii medievali. Era dovedit științific că niște blondine din alea vikinge fac minuni la sănătate și te ajută să uiți de toate. Nț! Nu funcționează. Tot la colonizarea aia ne-a rămas gândul.

Vă dați seama ce ar fi fost dacă se stabileau englezii aici pe la anul 1075? Numai la primul gând care îți vine în minte, și îl și vezi pe Guardiola și pe toți ai lui mușcând gazonul de ciudă după ce FC Forward Modelu le-ar fi marcat al șaptelea gol în finala FA Cup! Scriitoarea aia a lor multimiliardară n-ar mai fi scris că Harry Potter învăța la Hogwarts, ci la Academia de Vrăjeli de la Mizil, adevărata școală a vrăjitoarelor. Agentul 007 ar fi sedus spioance sovietice nu prin Hawaii, ci la Pucioasa, acolo unde ai atât avantajul că poți face băi de nămol, cât și să cumperi creioane din alea uriașe, artizanale, de pus pe perete, direct de la șosea.

Am fi avut universități de pe vremea lui Litovoi și Seneslau, ungurii ne-ar fi adus tributul doar dacă ne flexam puțin mușchii la ei, Turcia ar fi fost doar o provincie în care să numim sultani după cum aveam noi chef, iar pe bulgari îi lăsam așa cum sunt și acum, doar ca să vină să muncească la noi ca forță ieftină de muncă. Frumos tare ar fi fost! Bașca, am fi avut și un ditamai Turnul Eiffel. Da, ați citit bine, un Turn Eiffel mai mare ca ăla din Franța. E adevărat că multe din postările astea sunt scrise după o zi de muncă, după ce culcăm copilul (de obicei cam pe la miezul nopții) și că, uneori, mai apar și greșeli. Dar de data asta nu am comis-o.

Cum? Nu știați că englezii trebuiau să aibă un turn aproape identic, doar că mai mare decât ăla de la Paris? Aaa, imediat vă explicăm cum a stat treaba. O rezolvăm noi numaidecât.Cică pe la anul 1889, anul în care s-a inaugurat Turnul Eiffel, la eveniment a participat și un anume Sir Edward Watkin, parlamentar britanic și magnat în industria căilor ferate. Și, în loc să se bucure și el de reușita inginerească, ăstuia i s-a pus pata rău de tot. Englezul tot englez.

Cum adică să facă francezii ditamai simbolul falic de 300 de metri la ei în capitală, iar englezii să rămâna cu ea mică? La Catedrala Saint Paul ne referim, că ea era cea mai înaltă clădire londoneză la vremea aia, cu un rahat de 111 metri. Onoarea britanică nu putea suporta așa afront. De unde se înțelege că omul și-a pus la dispoziție fondurile uriașe doar ca să aibă și Londra un turn din ăla, dar musai să fie mai mare și mai luxos (cu aproape 46 de metri mai înalt trebuia să fie). Cu avizele o rezolva el, că era băiat descurcăreț.

Zis și făcut, a organizat un concurs de design cu un premiu baban, a ales un model, a creat o companie pe nume Metropolitan Tower Construction și s-a dus ață la Gustave Eiffel ca să îl convingă să construiască magaoaia. Apropo, turnul londonez trebuia să aibă la etaje niscai restaurante, un hotel de 90 de camere, săli de bal, expoziții de artă și știință, grădini suspendate, băi turcești, săli de teatru șamd. Ultimul etaj ar fi trebuit să găzduiască nu doar un observator astronomic, dar și un sanatoriu, că aerul e mai curat la înălțime, face bine la plămâni, știți cum e.

Faza nasoală a fost că Eiffel a refuzat. Îi era că îl linșează francezii dacă trădează cauza națională.Drept urmare, Watkin s-a reorientat spre un arhitect scoțian pe nume Sir Benjamin Baker. Scoțian a vrut, scoțian a găsit. Ăla a început cu ieftinelile, că merge și cu materiale de la niște băieți pe care îi știe el, cu picioare de susținere mai puține, că funcționează dacă legi cu o sârmă, dacă bați un cui unde trebuie…treabă scoțiană. În fine. Baza s-a turnat în 1892, iar construcția a început în 1893.

În 1895 au terminat primul nivel și cu el au rămas. De ce? Păi, și-au dat seama că studiul de fezabilitate nu era bun, solul era mlăștinos iar baza începuse să se bălăngăne. Cum făcuseră rabat și de la picioarele de susținere, și-au dat seama că doar alea patru pe care le păstraseră ei din planul original nu erau suficiente să țină ditamai hardughia. Și mai băgaseră banii și într-un teren de cricket și un lac de agrement, ca să vină puhoiul de turiști străini. Ce să mai construiești? Se alesese praful. Watkin s-a retras din afaceri, compania a intrat în faliment, iar turnul (atât cât era) a fost demolat în 1904.

Mai spunem la final doar că Turnul Watkin a fost înlocuit câțiva ani mai târziu cu ceva la care englezii chiar nu aveau rival la vremea aia. S-au gândit ei la ceva la care francezii nu ar fi fost în stare la nivelul anilor `20. Dap, despre fotbal este vorba. Pe locul pe care fusese fundația s-a construit Stadionul Wembley, zis și Templul Fotbalului. Asta a fost, acum știți! Sperăm că ați avut răbdare să citiți mega postarea de azi până la capăt.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “De ce nu au și englezii un Turn Eiffel?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *