Unul singur a fost Iron Man al Antichității!

Arhimede, v-am spus noi, chiar a fost cineva pe lumea asta și merită un soclu și o statuie. Dar am mai spus și că nu ar fi fost cel mai mare, că au mai fost și alții pe acolo, dar despre ei se știu mai puține. Să explicăm, frumos, cu detalii, ca să nu vă încăierați iar precum în filmele cu Asterix și Obelix, așa cum ne-ați speriat de ne-a sărit inima la postarea aia cu Vlad Țepeș.

Azi, spre exemplu, vom vorbi despre Heron din Alexandria. Unii au auzit deja de el, alții poate că nu, dar noi tot trebuie să îl menționăm. La un moment dat, chiar am vrut să ne facem toți tricouri cu el în redacție, așa tare îl considerăm. Juniorul a optat însă pentru unul cu Patrula Cățelușilor, marketinga a vrut nu știu ce pulovăr pe care nu merge să pui poze, iar subsemnatul nu se făcea să poarte singur tricou cu Heron. Prin urmare, după ce a cumpărat tricou și pulovăr pentru cei doi, a avut voie să iasă cu băieții la o bere, și așa s-a încheiat cazul. Să nu divagăm însă!

Heron a fost mare de tot. Poate cel mai mare. Faza e că foarte puține lucruri se mai știu despre el. Cică ar fi trăit prin secolul I d.Hr., adică la vreo 300 de ani după Arhimede. De unde știm asta? Pentru că omul ar fi inventat o arbaletă antică, numită cheiroballistra, care a intrat în uzul armatei romane pe la anul 84 d.Hr. Ba chiar a și scris un tratat despre așa ceva. De aici deducem că el era încă în viață la vremea aia.

Ce mai știm despre el? Că era din Alexandria, după cum o spune și numele. Acum, că era grec sau că era egiptean elenizat, asta n-avem cum să vă ajutăm cu informația că nimeni nu știe. Parte din opera lui s-a pierdut, iar ce s-a păstrat vine din citări și mențiuni de la alți autori. Mă rog, s-au mai descoperit unele documente cu semnătura lui, dar nu foarte multe comparativ cu cât a scris el. Cum mai toate tratatele vremii, dar și cele de după (în special cele din lumea arabă), îl au pe la notele de subsol, ne arată nouă că tipul era citat cu sfințenie. În ce domenii? Imediat vă spune băiatu`!

Cică din opera lui ar trebui să rețineți Pneumatica, operă care vă dați seama despre ce a scris în ea, nu mai intrăm noi acum în detalii. Mai notați și Automatopoietica, în care el descria cum se construiesc roboții mecanici și tot felul de alte mecanisme folositoare pentru oameni (da, el crea roboți în antichitate, doar că ai lui erau mecanici. A omis omul să inventeze și curentul electric). A mai scris despre mașinării de război, despre mecanică, despre metode de a ridica greutăți uriașe, despre optică, despre măsurători… o feerie să-l citești, chiar și din puținul care s-a păstrat, când vrei să te relaxezi.

A performat și în matematică, de i-a rupt pe ăia din vremea lui. Dacă vreți să mergeți în concediu și să luați ceva de citit cu voi, musai să încercați Metrica, Geometrica, Stereometrica, Geodaesia și, neapărat, Definitiones, asta din urmă fiind cu definiții din geometrie. Nebunie! Veniți alți oameni de acolo, vă spunem noi! Așa au zis și ăia din antichitate, dar și cei din secolele de după.

Apropo, de la el avem prima dovadă a unui dispozitiv acționat prin forța aburilor (aeolipilă îi zicea). Nu uitați că vorbim de antichitate, s-avem pardon. Tot de la el citire, primii roboți. Mai adăugăm primul tonomat, primele uși pneumatice, primul teatru cu roboți (piesă de 10 minute că nici el nu a pus în scenă Shogunul lui James Clavell), orga acționată cu puterea vântului, pompa cu piston, un prototip de seringă, altul de termometru, mașinării de luptă printre care și primul model de arbaletă, ăla menționat anterior.

Respirăm puțin și continuăm. A mai inventat hodometrul, mecanismul care îți arăta ce distanță parcurgeai cu atelajul sau cu vasul pe apă, pantograful, un dispozitiv care copia imagini de diferite mărimi după un original dat, și muuulte alte lucruri de nici cu gândul nu gândești. Nu gândești că s-au pierdut documentele și n-ai cum. Dar, zicem noi, e suficient ca să vă faceți o idee.

Mâine mai aducem și alte exemple. Nu s-a terminat. Trebuia totuși, ne înțelegeți și pe noi, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, că Heron a fost Iron Man al antichității, nu altcineva.

Sursa foto. wikimedia commons

0 comments on “Unul singur a fost Iron Man al Antichității!Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *