Arhimede și miturile lui

Am pomenit ieri despre Arhimede și iar am deschis cutia Pandorei, că și aici ar fi de spus o sumedenie. În primul rând, viața și realizările lui cică au mai fost înflorite de-a lungul timpului. Nici el n-a făcut cam tot ce i s-a atribuit. Na, așa e când te apuci să clădești eroi ai umanității… îi ridici pe unii, le mai dai și ce nu e al lor, dar îi uiți pe alții.

Spre exemplu, Arhimede nu ar fi inventat niciodată faimosul șurub al lui… Arhimede, mecanismul ăla în spirală folosit ca să tragi apa. Omul doar l-a descris după ce l-a văzut în Egipt, acolo unde era folosit de pe vremea lui Pazvante egipteanul. El l-a descris, n-a zis niciodată că l-ar fi inventat, de unde putem deduce că grecii habar n-aveau de mecanism, dar a abramburit-o Diodorus Siculus vreo 200 de ani mai târziu. Mai exact, așa a priceput el, că Arhimede ar fi inventat scula aia. De la el citire, așa ați prins-o și voi.

În ce privește coroana din care niște băieți au scos aur ca să îl înlocuiască cu argint, adică aia cu care a descoperit el chestiile pomenite în postarea de ieri, și aici e cu dus și întors. Citeam pe undeva că, doar să fi avut regele o coroană cât un televizor cu tub catodic, altfel nu prea ai cum să vezi diferența de compoziție la o simplă scufundare. Nu băgăm mâna în foc, nu am verificat personal. De unde spanac atâta aur și argint ca să facem experimente? Dacă ne permiteam coroană de aur, sau chiar și de argint, vă scriam din Caraibe. Sau, și mai bine, nu vă scriam deloc, că aflați unde suntem și veneați să cereți bani.

Oglinzile faimoase cu care ar fi incendiat vase romane pare că sunt un alt mit născut cine știe când. Dacă ați urmărit emisiunea Mythbusters, ați văzut că băieții ăia au încercat de vreo trei ori să reproducă sistemul. Nu a mers. Ar trebui să ții vasul imobilizat, să nu se miște pe valuri, să nu facă manevre, și chiar și astfel tot nu ai face mare scofală. Vine romanul, aruncă o găleată de apă și ți-a stricat sistemul. Mai mare daraua ca ocaua.

Ba cică nici momentul uciderii lui, atunci când a venit soldatul roman și, nervos, l-a hăcuit pe un Arhimede de 75 ani care i-ar fi cerut să nu îi strice cercurile din nisip, nu ar fi real. Mai degrabă, ar fi o pildă pentru posteritate. O antiteză dusă la extrem. Naiba știe, că le-au abramburit și ăia din antichitate de te doare mintea.

Acum, cum să vă explicăm noi ca să ne înțelegeți? Nu zice nimeni că Arhimede nu a fost un geniu al antichității și că nu ar merita să fie pus pe un piedestal, cu sau fără togă pe el. Ideea e să separăm realitatea de mituri. Cât despre ăia uitați, să știți de la noi că au mai fost și alții pe acolo, poate chiar mai mari decât Arhimede, dar uite că lumea nu zice mare lucru despre ei. Despre asta însă vă vom povesti mâine.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Arhimede și miturile luiAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *