Ce a uitat Arhimede să facă?

Se mai întâmplă să uite omul. Ba chiar de la mână până la gură. Cică nu e grav, nu vă impacientați. Mă rog, dacă ați plecat pe undeva și ați uitat pe unde trebuie să vă întoarceți, ori dacă ați uitat motivul pentru care ați plecat în primul rând, poate e bine să faceți un control. Până la faza asta, totul e normal. Fie sunteți îndrăgostiți, fie sunteți prea preocupați de altele, fie mintea voastră, pur și simplu, are prea multe de reținut și nu se mai complică cu detalii.

Uite, mie, spre exemplu, mi s-a întâmplat în studenție să uit o treabă importantă. Mă grăbeam la un examen al naibii de stresant (de parcă ar fi vreunul relaxant), și nu mi-am dat seama că nu aveam… pantofii. Norocul meu că am avut inspirația să îi dau cu cremă. Așa am conștientizat că nu îi am, când am început să frec șosetele cu cremă de ghete. Am scuipat în sân și mi-am zis că se putea și mai rău. Cât de rău? Vă explic.

Despre Arhimede ați auzit. N-aveți cum să nu fi auzit, că îl știe toată lumea. Zice-se că ar fi fost cel mai mare inventator al lumii antice, deși eu am niște dubii aici. Știu eu unul și mai mare ca el, dar vom vorbi despre asta cu altă ocazie. Mai știți și că regele Siracuzei i-a dat lui o problemă de rezolvat la un moment dat. Respectiv avea ăla niște dubii că băieții angajați să îi facă o coroană pe banii și materialul clientului (adică aurul), îl cam trăseseră în piept la gramaj. Cum s-ar zice, înlocuiseră parte din aur cu argint. Treaba lui Arhimede era să afle dacă e pe bune, fără să strice coroana. În fine.

Așa a descoperit Arhimede principiul care îi poartă numele: un corp scufundat într-un lichid este împins de către lichid, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de lichid dislocuit de către corp. Simplu ca bună ziua. Ei, și uite, ajungem la ce ne interesa pe noi. Anume ce a uitat Arhimede la faza asta. Ei, știți?

Hainele le-a uitat, domnule! Așa fericit a fost că a rezolvat problema, încât a ieșit din casă, zbierând Evrika!, fix în popoul gol. Tot așa a alergat pe străzi, de erau să leșine toate doamnele și domnișoarele, și fugeau câinii speriați cu coada între picioare. Cum spuneam, mai uită omul. Cine ne-a zis nouă treaba asta? Vitruvius, marele inginer roman care a trăit la vreo 200 de ani după Arhimede. Mă rog, asta contează mai puțin.

Important este că Arhimede, așa în popoul gol cum era, a împușcat mai mulți iepuri dintr-o lovitură. Știți că el asta făcea tot timpul, rezolva probleme. Deci, primo, l-a rezolvat pe rege, a luat premiul pus în joc, și a lăsat în urmă un principiu de-l înjură toți elevii. Secundo, a mai elucidat și misterul științific al acțiunii frigului asupra corpului uman, în special cel bărbătesc. Cum s-ar zice, un corp scos de la căldură este împins înapoi cu o forță direct proporțională cu cea cu care scade temperatura și îți intră frigul în oase. Pe scurt, dacă nu ești epilat, mai găsești doar o mână de păr. Știință și precizie, neică, să-l pomeniți pe Arhimede!

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Ce a uitat Arhimede să facă?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *