Cum a descoperit împărăteasa Zoe secretul tinereții veșnice

Ați auzit de tot felul de conducători, regi, împărați, ba chiar oameni simpli, care au căutat secretul nemuririi și al tinereții veșnice. După cum bănuiați deja, cu nemurirea e mai greu. Și dacă o fi reușit vreunul, nu ne-a zis și nouă să dăm mai departe. În schimb, cu tinerețea, măcar la aspectul fizic, unora le-a mai ieșit. Și despre un astfel de caz vorbim azi, mai exact despre împărăteasa bizantină Zoe Porfirogeneta. Până să ajungem însă la faza cu tinerețea ei veșnică, să spunem câteva cuvinte despre ea.

Zoe s-a născut pe la leatul 978, fiind nepoata de unchi a împăratului Vasile al II-lea Bulgaroctonul. Era cea de a doua dintre cele trei fiice pe care le-a avut Constantin, fratele împăratului. Acum, știți și voi cum e în viață, cu bune, cu rele, dar la Zoe parcă săreau de la o extremă la alta, de te și întrebi dacă nu uitase cumva să dea bani la biserică.

Spre exemplu, cică era de o frumusețe rară. Neam de neam cu perna-n geam nu văzuse Bizanțul așa pesă. La fel cică fusese și soră-sa mai mare, Eudochia, până să o lovească variola și să o desfigureze. Ei, uite că Zoe a avut noroc la faza asta, și a rămas frumoasă. Dar nu i-a mers pe partea cealaltă. Unchi`su, adică împăratul, a zis pas la măritiș cu nobilimea locală. Știa el ce știa, că îți luau ăia gâtul pentru tron în doi timpi și trei mișcări. A zis omul că dacă tot dă o bunăciune, măcar să o dea peste mări și țări. Scăpa și de belele și poate îi și ieșea de vreo alianță, un ciubuc, ceva. În acest scop, când avea Zoe ca la vreo 23 de anișori, numai bună de Kama Sutra, a bătut Vasile palma cu Otto al III-lea al Germaniei. De unde să știe Vasile că Otto, fix când debarca Zoe în Italia, și-a găsit și ăla să moară de malarie la doar 21 de ani. Ghinion! Așa că a făcut fata cale întoarsă și a fost trimisă ramburs la palat să se gândească ce-ar fi fost dacă.

Și a stat, neică, până la 50 de ani, până a reușit și ea să se mărite cu unul de 60. Că și unchi`su și tat`su au trăit cât să zici că îi făceau ei în ciudă. Între timp, că aici voiam să ajungem, fata și-a găsit un hobby. Pe scurt, și-a făcut propriul laborator (myrepseion) de cosmetice, parfumuri și alte cele. Apropo de alte cele, să știți de la noi că primii ei doi soți nu prea au murit de moarte bună ci, zice-se, cu niște otrăvuri mai greu de detectat în organism. Bun, să revenim!

Cu primul soț n-a făcut nicio sfârâială. Oricât a încercat ea cu alchimie, cu alifie, n-a mers treaba. Nici nu știau gărzile de la ușa dormitorului dacă scârțâia patul, sau scârțâia direct împăratul. Până la urmă, și-a băgat ăla picioarele oficial și nici nu a mai făcut sex cu împărăteasa Zoe. Asta nu a oprit-o pe Zoe să recupereze timpul pierdut și să încerce cam toți bărbații din împărăție, de zici că mânca jeratic iepotina, ca în basme. Apoi, așa îndurerată a fost de moartea primului soț, că s-a măritat cu al doilea fix în aceeași zi. În fine, ea a avut o viață foarte sofisticată, cu multe extreme, dar noi la tinerețea ei ziceam că ajungem.

În sensul ăsta, cheltuia Zoe anual pe preparatele alea ale ei bugetul de pensii și alocații din tot Bizanțul. Ingredientele îi erau aduse din Egipt, India, Persia și alte locuri exotice la care nici cu gândul nu gândești. Din păcate, nu a lăsat fata nicio rețetă, nici măcar un rânduleț, să știm și noi ce folosea. Mai ales că, zicea istoricul Mihail Psellos, deși trecuse de 70 de ani, niciun rid nu avea, nicio piele lăsată, și arăta Zoe ca la 20 de ani. Apropo, Psellos era contemporan cu ea, deci știa ce zicea.

Treaba este, și cu asta încheiem, că tratamentele alea ale ei chiar se pare că au funcționat. A arătat tipa ca la 20 de ani până la bătrânețe. Partea nasoală e că, ce-o fi pus în ele, ce n-o fi pus, dar a cam lovit-o damblaua pe la ultimii ani. Zicea Psellos că, deși aspectul ei era încă unul tineresc, Zoe o cam luase pe arătură, tremura din toate încheieturile, o lovise și anorexia și, la final, febra care i-a pus capac. Mai nou, istoricii zic că de la tratamentele de frumusețe i s-ar fi tras. Nu de alta dar plumbul și alte metale grele erau folosite într-o veselie la vremea aia. În concluzie, i-a ieșit cu tinerețea, dar a dat chix cu nemurirea. Asta e! Să fie sănătoasă! Noi am spus ce am avut de spus despre această premergătoare a creatorilor de tratamentelor cosmetice.

0 comments on “Cum a descoperit împărăteasa Zoe secretul tinereții veșniceAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *