Câteva doze de cultură generală (mai puțin știute) despre Iulius Cezar

Câteva mici doze despre Iulius Cezar. Știe toată lumea cine a fost el, cum s-a bătut cu Vercingetorix, cum s-a pupat cu Cleo, cum l-au mătrășit senatorii și cum n-a spus în viața vieților lui „Și tu, Brutus?”. N-a zis, dom`ne, dacă vă spunem noi!? Cum să îți mai ardă de discuții, când îți iei 23 de pumnale în spate? Fix asta îl ustura pe el pe mațe în momentul ăla, că între ăia 60 de senatori mai era și Brutus. De parcă fără Brutus ar fi scăpat. Să fim serioși! Ei, uite, plecând de la ideea asta, noi vă vom spune câteva lucruri mai puțin știute despre el.

Spre exemplu, pe taică`su tot Gaius Iulius Cezar îl chema, și era chiar important omul, guvernator prin provincia Asia (Vestul Anatoliei), adică nu oricine pe lumea asta. Bașca maică`sa se trăgea, ziceau ai lui, direct din Aeneas (băiatul cu Troia) care, la rândul lui, se trăgea direct din zeița Afrodita. Ați prins-o, familie bună, gene bune, de perspectivă. Ca să fie treaba și mai bună, pe unchiul lui Cezar Jr. îl chema Gaius Marius. În caz că nu știați, Gaius Marius a fost pentru Roma cam ce a fost Mbappe ieri pentru naționala Franței.


Singur a reformat armata ca să arate soldatul roman exact ca în cărțile de istorie de azi, el i-a condus pe ai lui și i-a bătut pe cimbri și teutoni când Roma mai avea puțin și ieșea din manuale pe când încă nici nu apucase bine să intre… din astea. Era omul o legendă în viață și dusese greul de unul singur. De ce am zis Mbappe și nu Messi? Pentru că Mbappe a pierdut, și la fel a făcut și Gaius Marius în războiul civil cu Lucius Cornelius Sulla. Ei, aici voiam să ajungem.

Cum Cezar Sr. sucombase, cum Gaius Marius și-o furase, Cezar Jr. nu mai avea cine știe ce perspective. Așa că a fugit în Anatolia și, într-o misiune, s-ar fi împrietenit mai mult decat era cazul cu regele Bitiniei, Nicomede al IV-lea. Treaba lor, nu ne privește. Important este că, la întoarcere, l-au prins pirații pe Cezar Jr. Ei, în ciuda a ceea ce ați auzit, Cezar nu le-a spus ălora să ceară dublu pe capul lui, ca mai apoi să îi prindă și să îi pedepsească. Nu! S-a plătit răscumpărarea tip, adică 25 de talanți de argint (circa 500 de kile). Punct!

Apoi, fapt iar mai puțin știut din viața lui Cezar, cu ce s-a ocupat el odată întors la Roma? A fost avocat. În caz că nu ați știut detaliul ăsta, îl aflați acum. Deci, Cezar a fost avocat de meserie înainte să își descopere și alte talente. Era omul specializat pe cazuri de corupție, infracțiuni, un fel de drept penal. Și cică era chiar bunicel. Ba a vrut să aprofundeze materia și s-a dus din proprie inițiativă la Rodos ca să urmeze cursurile școlii de acolo. Ghinion, l-au prins iar pirații. Abia acum vine episodul în care Cezar le spune ălora că unul ca el valorează dublu și că nu se face să ceară doar 25 de talanți, ci măcar 50. Știți povestea, cum s-a întors după pirați, cum i-a prins, cum i-a crucificat pe toți șamd.

Ce iar e mai puțin știut este cum a făcut el pasul spre militărie. Păi, asta a venit prin anul 68 î.Hr., în timpul celui de al III-lea război mitridatic. Cu ocazia amintită, Cezar Jr. a organizat pe cheltuiala lui o mică armată cu care a apărat niște orașe pe acolo, a făcut el ce a făcut, cât să se ducă șeful ăl mare, Lucius Licinus Lucullus, să atace inamicul pe teritoriul lui. Asta l-a făcut pe Cezar erou militar și asta i-a pavat cariera militară.

Ultima pe lista de azi, știți în ce provincie a fost Cezar guvernator prima dată? Dacă spuneți Galia… țeapă. Nu în Galia a fost el guvernator întâi și întâi, ci în Hispania. Mai precis, în provincia Hispania Ulterior, cam pe unde e Andaluzia azi. Acolo, în orașul Gades (Cadiz-ul de azi), ar fi văzut el o statuie a lui Alexandru cel Mare și ar fi plâns lângă ea, când și-a dat seama că avea aceeași vârstă cu macedoneanul, 33 de ani, dar nu făcuse încă nicio sfârâială. Dar, așa cum știm toți, pentru el viața de abia începea. Iar pe aia de începea o știți toți, nu are rost să o reluăm noi.

0 comments on “Câteva doze de cultură generală (mai puțin știute) despre Iulius CezarAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *