Cum am gătit supă cercheză de castane și ce mi-a ieșit

Dom`ne, recunosc, n-am fost în viața mea vreun fan al castanelor. În sensul că puteam trece lejer pe lângă o tavă mare cu castane prăjite și aburinde, mirosind de te ridicai în aer precum Asterix când își lua poțiunea, dar nu m-aș fi oprit neam să dau bani pe ele. Nu dădeam că oricum dădea nevastă`mea. Ce să mai fac și eu pagubă? În plus, știți cum sunt femeile. Le sticlesc ochii când văd ceva bun de mâncare de nu te mai înțelegi cu ele om cu om.

Ei bine, uite că m-au ajuns blestemele și s-a întors roata. Adică am ajuns la piață și am văzut că băgaseră castane maaaari, frumoaaaase, la 19,90 lei litra. Sincer, dacă erau 20 lei nu dădeam. Mă abțineam. Dar la așa ofertă cum să reziști? Nu se făcea. Prin urmare, am luat și eu o pungă plină, în ideea că îi fac jumătății mele viața mai frumoasă și nu mai zbiară ca apucata. Nu a zbierat, dar nici nu s-a agitat cu castanele. Dacă aș fi venit cu vreun bilet în Thailanda… poate scotea și ea vreun început de zâmbet. Așa, cu castane… mai salcâm.

Ei, și ce să fac eu cu ditamai papornița de castane? M-am apucat să caut rețete, până am văzut una la care a fost clar dragoste reciprocă la prima vedere. Mai exact, supă cercheză de castane. De la mama ei din Republica Adîgheia. Neam de neam cu perna-n geam nu auzise de așa ceva. Dar suna bine, ieftin și părea și ușor de gătit. Prin urmare, iaca ce am făcut și ce-a ieșit.

Pasul 1 – Ingredientele

A) Ca să faceți supă cercheză de castane vă trebuie ca la fro 100-200 grame fasole boabe.

B) Vă trebuie și castane, că altfel îi zicea ciorbă de fasole (cam 300 de grame, hai 400)

C) Una bucată ceapă pântecoasă.

D) Niscai usturoi (vreo 3-4 căței)

C) Una legătură mărar

E) Un morcov mai acătării și ceva rădăcinoase

F) Puțin coriandru boabe (o linguriță)

G) Sare, piper și ierburi aromate după gust

Na și poză cu ele!

Pasul 2 – Operațiunea cercheză

Se iau castanele, se cojesc (iese chiar ușor coaja aia groasă), apoi se fierb circa 30 de minute și se cojesc precum cartofii ca să luați și pielițele subțiri de pe ele. Între timp, ați pus fasolea la fiert, știți cum se face, nu dăm prea multe detalii. La prima apă băgați o lingură de „picarbonat” ca să nu vă pârțâiți după aia, schimbați apa o dată sau de două ori, apoi lăsați la fiert. Simplu ca bună ziua.

Castane decojite la fiert

Dacă ați ajuns prin bucătărie și cu altă ocazie decât ca să mâncați ce au gătit alții, știți că trebuie să tocați ceaba cubulețe, morcovul rondele, iar restul rădăcinoaselor grosier. Căliți puțin ceapa cu morcovul, apoi turnați peste fasolea care fierbe. La fel faceți și cu castanele pe care le-ați tăiat pe din două sau trei, în funcție de mărime. Nu uitați de rădăcinoase! Eu n-am găsit prin casă decât rădăcină de pătrunjel. Doar nu era să plec iar la piață după un amărat de păstârnac. Ce-am avut aia am pus. Apropo, usturoiul se taie subțire și se pune și el.

Ceapă + morcov la călit!

Când dă șmecheria în clocot, aruncați acolo mărarul tăiat frumos, elegant, pe urmă coriandrul, sare, piper și… eu am pus și cimbru. Fasole fără cimbru, puteți spune ce vreți, dar e ca Afrodita neepilată pe picioare. Pur și simplu, nu se există așa ceva.

Ei, mai fierbeți cam o jumătate de oră – o oră, vedeți și voi din ochi când e gata. Și asta a fost tot. Tot după rețeta autentică. Eu n-am rezistat tentației de a da o notă românească rețetei. Am gustat, chiar e interesantă combinația, dar lipsea ceva. Ce anume? Puțină afumătură, taică! Aia era.

Atât a putut telefonul meu! Apreciați și voi efortul! Pe cât de urâtă, pe atât de bună e

Așa că am pus afumătura tăiată fideluță și am gustat din nou. Dom`ne, să-mi saie mie ochii dacă vă mint, chiar e foarte bună. Te unge la inimă. Și interesantă, având în vedere că nu are bulion în ea. Dar se combină gusturile în ea ceva de pomină. O să vă miroasă a Caucaz. Numai să încercați și voi să mai ieșiți din rutina cu sarmale, ciorbă și fasole scăzută. Eu mi-am făcut datoria să vă cultiv din punct de vedere gastronomic, acum e rândul vostru.

Sursa foto: Aia din deschidere e de la Pixabay. Restul sunt ale mele, să nu aud comentarii!

1 comment on “Cum am gătit supă cercheză de castane și ce mi-a ieșitAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *