Nu multă lume știe că tabloul despre care vom vorbi azi, în care este ilustrat Ivan cel Groaznic imediat după ce și-a ucis fiul, este unul dintre tablourile cu cea mai cruntă istorie din analele artei. Pe câtă artă și precizie a pus Ilia Repin în el, pe atât au ajuns unii să îl urască. Spre exemplu, nu multă lume știe că tabloul respectiv a fost primul tablou interzis vreodată în Rusia. Se întâmpla în 1885, anul în care a și fost finalizat și prezentat țarului Alexandru al III-lea. La insistențele consilierului Konstantin Pobedonosțev, țarul alegea să îl interzică. Adică nu avea voie să îl vadă nimeni. Cum ar veni, stârnea repulsia privitorului.
Noroc cu pictorul Alexei Bogoliubov și cu filantropul Pavel Tretiakov, că au intervenit pe lângă țar și i-au explicat că, de fapt, Ilia Repin crease o mare operă de artă. Atât de mare, încât un tâmpit ca Pobedonosțev nici nu putea să o înțeleagă. Ba Tretiakov a și cumpărat tabloul și l-a expus la el în colecție, apoi în galeria sa de la Moscova, acolo unde se află și acum.
Numai că ăsta era doar începutul. În 1913, un fanatic iconoclast a pătruns cu un cuțit în galerie și a făcut tabloul harcea-parcea. Parcă rupt dintr-un roman de-al lui Dostoievski sau Tolstoi, curatorul galeriei, Georgi Kruslov, s-a aruncat în fața unui tren la auzul veștii. Din fericire pentru tabloul, Repin încă trăia și a fost capabil să îl refacă. De atunci și până în 2018, n-șpe mii de activiști și naționaliști ruși au cerut ca tabloul să fie interzis din nou, pe motiv că deformează istoria, că distruge sentimentele patriotice, că e propagandă străină sau că țarul Ivan cel Groaznic nu poate fi canonizat (unii chiar propun asta) cu așa tablou lăsat posterității.
Treaba e că în 2018, un bețivan a pus mâna pe una dintre tijele de metal care se aflau în apropierea tabloului și a spart geamul de protecție. A străpuns tabloul în mai multe locuri dar, mare noroc, nu a distrus niciunul dintre elementele definitorii ale picturii, vezi chipul lui Ivan cel Groaznic. Cică nu știa ce l-a apucat, dar era ceva în neregulă cu tabloul. Individul ăla a primit deja doi ani și jumătate de închisoare, dar asta e doar începutul. Specialiștii zic că e nevoie de ani pentru a restaura tabloul. Asta e. Greu cu nebunii. Ne oprim aici, că eu m-am enervat deja.
Sursa foto: wikimedia commons
Nebuni sunt pretutindeni, din fericire nu peste tot ajung sa dețină puterea. Din păcate proștii reușesc asta. Noi ne descurcăm cum putem. La următoarele alegeri cu cine preferați să votați, proști sau nebuni?