Ce treabă au avut vandalii cu Statele Unite ale Americii? Vă explicăm noi

Azi e îmbârligată tare! Avem muuulte dozuțe de cultură generală care, dacă nu sunteți atenți, o să vă facă harcea parcea. V-am avertizat. Și, cum avem multe de spus, îi dăm drumul fără nicio altă introducere.

Prin secolul al XIII-lea, regele Alfonso al III-lea al Portugaliei a pus ochii pe o bunăciune maură, pe nume Madragana. Ce i-a mai făcut el nu avem de unde să știm, doar bănuim, cert e că tipa a născut un fiu nelegitim pe nume Martim Afonso Chichorro. Ei bine, Chichorro s-a mulțumit cu statutul de nobil că la tron nu avea șanse, s-a însurat cu o „pesă” din nobilimea portugheză, pe nume Ines de Valadares, și s-a pus pe făcut copii. Oricum alte treburi mai importante nu prea avea. Și așa s-au dus genele lui, s-au îmbârligat prin Europa, de nu mai știa nimeni ce și cum.

După vreo 15 generații, asta prin secolul al XVIII-lea, au descâlcit englezii tevatura. Ce legătură aveau englezii de atunci cu portughezii care trăiseră cu 600 de ani înaintea lor? Ei bine, aici vine partea interesantă. Se pare că genele maure, adică africane, au ajuns în casa regală germană Mecklengurg-Strelitz. Iar din casa asta, prințesa Charlotte tocmai se lua cu regele George al III-lea al Angliei. Ați prins-o? În concepția vremii, pe tronul Angliei și în familia regală britanică tocmai intrau genele africane. Știți cum erau concepțiile pe atunci și vă imaginați că mulți au sărit ca popcornul la auzul unei așa grozăvii. Prăpădul urma să se aleagă de supremația…știți voi

Ba mai mult, ulterior s-a spus că toate portrele tipei, adică ale lui Charlotte, ar fi fost falsificate de pictorii vremii, la cererea casei regale britanice, ca să nu se vadă trăsăturile mulatre ale gagicii. Cel mai probabil, cu așa puțin aport de gene maure și cu 15 generații de furnicare genetice în spate, numai trăsături mulatre nu mai avea ea. Dar te puneai cu nebunii? Oricum, nemții făcuseră și ei arborele ginecologic al familiei, și reieșea că tanti Charlotte avea în vene inclusiv sânge vandal. Până acolo merseseră ăia cu socotelile. Între noi fie vorba, cam toți aveau dreptate căci, la cum s-a amestecat lumea prin Europa, greu să nu fi avut gene de la toate semințiile care au trecut pe aici. Una peste alta, tipa chiar a fost tare, a tras 15 copii, să umple toți contestatarii de respect și casa regală de gene africane.

Acum, plecând de la treaba asta, ajungem la războiul din 1812 dintre americani și englezi. Iar englezii, prin vocea vice-amiralului Alexander Cochrane, s-au folosit tocmai de ceea ce spusesem mai sus deși, evident, nu le trecuse niciodată zbaterea de ochi. Mai exact, Cochrane ăla a lansat sloganul „Regina Angliei este negresă”. Și a spus asta peste tot pe unde a putut el prin SUA. De ce? Ca să atragă sclavii de culoare sub steagul britanic. I-a mers, căci vreo 4.000 de sclavi au fugit și s-au înrolat, sperând la libertate. Asta a fost prima mișcare de eliberare a sclavilor din SUA, cu mai bine de 50 de ani înainte de Lincoln.

Acum, mai avem una legată de tanti Charlotte. Pe la leatul 1700 și ceva, englezii puseseră ochii pe un teritoriu destul de mare, cam pe unde e Ohio acum. Au pus ei ochii, dar teritoriul era al nativilor americani care s-au unit sub șeful Pontiac, și dă-i omor unii cu alții. Nativii cu englezii. Ba se mai băgaseră și francezii, îmbârligătura de pe lume. Ideea este că niște comercianți englezi au pierdut atunci niște căruțe cu bunuri, care au ajuns în mâna oamenilor lui Pontiac. Englezii s-au dus la rege, lacrimi cât gutuia, victimizare, hohote, că s-au dus bănișorii lor pe apa sâmbetei, luați de criminalii de amerindieni. Și cică era vorba de echivalentul a milioane de lire în banii de azi.

Evident că nu era așa dar, ca să scape de gura lor, regele le-a dat dreptul pe terenurile alea din viitorul stat Ohio. Și cum i-a spus coloniștii? I-au spus Vandalia, în cinstea originilor vandale ale reginei. Casa regală nu a acceptat. După genele africane, să mai zici și de alea vandale, era ca naiba. Zici că aveau toți o obsesie cu genele fetei. Cât despre americani, să vii cu așa propunere în 1776, adică fix cât începea spargerea de capete pentru independență, iar pica precum nuca în perete. Ei, cum ar fi să numești azi o regiune a Ucrainei după neica Putin? Cam așa și atunci. Fază la care coloniștii au schimbat numele în Westsylvania. Nici așa n-a mers, că statele Virginia și Philadelphia deja puseseră ochii pe zonă. Ca să fie toată lumea împăcată, a apărut statul West Virginia, și cu asta am încheiat și noi.

Sperăm că nu v-am îmbârligat prea tare. E numai vina lui Alfonso că, dacă nu o chițăia pe maura aia, nu se mai întâmpla nimic din toate astea.

0 comments on “Ce treabă au avut vandalii cu Statele Unite ale Americii? Vă explicăm noiAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *