Ce căuta Robinson Crusoe prin Siberia?

Dacă ne-am apuca acum să vă povestim despre Robinson Crusoe, faimosul personaj al lui Daniel Defoe, și cum a străbătut el Siberia, petrecând pe acolo vreun an și înfruntând tot felul de primejdii, ați spune că probabil am ratat cartea și că ne-am inspirat dintr-un film din ăla pentru adulți. Ba ne-ați mai și ușui că batem câmpii. Ntz!!! Voi greșiți! Robinson Crusoe chiar a fost acolo, și prin China, prin Cambodgia, ba chiar și prin Taiwan și multe alte locuri frumoase și exotice, că dacă n-ar fi nu s-ar povesti.

De unde știm noi toate astea? Păi, pentru simplul fapt că Daniel Defoe nu a scris doar o carte cu Robinson Crusoe, ci trei. Primele două publicate în 1719, a doua în 1720. Pe prima o știe toată lumea, cu restul de două mai salcâm. Hai că vă povestim cum a stat treaba, nu ne lasă inima să vă distrugem cu informația asta.

A doua carte se numește „Următoarele aventuri ale lui Robinson Crusoe”. În ea ni se spune că eroul nostru (apropo, inspirat dintr-un personaj real, Alexander Selkirk pe numele său. Am mai scris despre asta) s-a întors acasă, l-a luat și pe Vineri cu el, s-a însurat (nu cu Vineri) și, chipurile, se făcuse om la casa lui. Avea nevastă, avea cățel, avea purcel, dar avea și un dor de ducă ceva de speriat. Cum ar veni, îi era dor de insula pe care stătuse o cârcă de ani. Prin urmare, s-a urcat pe un vas, l-a luat și pe Vineri de o aripă, și s-a dus să revadă insula.

A văzut-o, s-a bucurat, vai ce fericire pe el! Vineri, săracu`, fericire din părți. A avut bafta porcului, că a murit ucis de canibali de zici că îl ținuseră ăia minte din prima carte. Parcă îl ardea și pe Defoe pe mațe dacă îl lăsa să trăiască. Rasistul naibii! Norocul lui că n-are vreo statuie pe la noi, că mergeam să o vopsim sau să o dărâmăm. Robinson Crusoe, după faza asta, a luat-o teleleu spre Madagascar, apoi spre sudul Asiei, apoi spre nord, a străbătut Siberia, ce mai rămăsese din Rusia, a ajuns în Germania, Olanda, ca să se ducă într-un final acasă. Aventuri cu toptanul. În realitate, Alexander Selkirk a murit în largul coastelor Africii de febră, nu a făcut nimic din toate astea. Dar, stați voi liniștiți, că nici ce scrie în prima carte nu prea are tangență cu realitatea. În fine.

În cea de a treia carte, intitulată „Reflecții serioase din timpul vieții și a surprinzătoarelor aventuri ale lui Robinson Crusoe: cu o viziune a Lumii Angelice”, Defoe o zguduie rău (asta ne dăm seama încă din titlu) și prezintă o serie de eseuri, chipurile scrise de Crusoe, în care se lansează în tot felul de probleme filosofice grave, pe care sociopatul din realitate nu și le-ar fi pus niciodată. Dar, na, licență poetică. Dacă vreți să le citiți, căutați-le și voi în engleză, că siguri le găsiți pe internet. Noi ne-am făcut datoria atât cu informația, cât și cu două scurte recenzii, numai bune să trimiteți copiii cu ele la școală și să vă vină plini de note de zece.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Ce căuta Robinson Crusoe prin Siberia?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *