Alexandru Schwartz, antrenorul român care a condus naționala Olandei timp de 7 ani

Hai, dom`ne, că a început Campionatul Mondial de Fotbal, stați toți cu ochii pe televizoare, aparate de radio, telefoane șamd. ca să fiți la curent cu tot ce se întâmplă, iar noi o ținem langa cu alte prostii. Chiar am fi defazați la treaba asta. Acum, avem pentru voi o veste bună și una proastă. Vestea proastă este că România nu joacă și nici nu dă semne că va juca prea curând la un turneu final. Mai degrabă, cred că evoluați voi în altă specie până mai prind ăștia vreo calificare. Vestea bună este că redactorul șef a început să ne anunțe când face pișu la oliță. Yaaay!!!! Mă rog, cam una din 200 de încercări, cam ca golurile naționalei de fotbal, dar tot e un început.

Ah, mai avem o veste bună, respectiv că mai dăm și informații din lumea sportului. De fapt, asta era vestea principală. Iar azi vom vorbi despre antrenori de succes din România, de care voi, foarte posibil, nu ați auzit neam de neam. Par example, știe toată lumea, cel mai de succes antrenor român din toate timpurile a fost Ștefan Covaci. A luat omul 2 titluri cu Ajax Amsterdam, ăla cu Johan Cruyff, 2 Cupe ale Campionilor Europeni, 1 Supercupă a Europei + 1 bucată Cupă Intercontinentală. Așa bun era că a devenit ulterior selecționar al Franței, unul dintre cei trei străini care a antrenat vreodată naționala asta.

Acum, problema noastră este pe cine punem pe locul 2. Pe Lucescu, pe Jenei, pe Iordănescu Jr.? Noi zicem să nu punem pe niciunul dintre ei. De ce? Pentru că avem noi o altă propunere. De Alexandru Schwartz ați auzit vreodată? Dacă nu, ia fiți atenți să vedeți ce a reușit omul! Născut la 1908, Schwarts era timișorean, a jucat pe la echipele locale, înainte de a se muta în Franța și a rămâne acolo prin anii 30.
După ce a pus ghetele în cui, și-a luat patalamaua de antrenor și s-a apucat de treabă. Prin mâini i-au trecut echipe ca AS Monaco sau Le Hrave care, în caz că nu știați, este a doua echipă de fotbal ca vechime din Franța, și cea mai veche echipă franceză care încă activează. Deci, să vă scoateți și voi pălăriile! Puțin respect! Ei, aici începe să devină interesantă cariera lui, căci omul chiar a impresionat.

După o scurtă experiență prin Germania, Schwartz a prins postul de selecționer al Olandei. Șapte ani bătuți pe muchie a stat acolo, ceea ce să vă vedem noi dacă ați fi în stare. Practic, omul pava drumul atunci pentru ceea ce avea să devină faimoasa „Portocală Mecanică” din anii 70. Apropo, el a condus Olanda între 1957 și 1964. După treaba asta a ajuns la Benfica, echipa cea mai în vogă de atunci din Europa, care tocmai câștigase 2 Cupe ale Campionilor în perioada 1960-1962, dar avea nevoie de o revenire, că se băgaseră italienii de la AC Milan și Inter Milan și le luaseră pe următoarele două.

Ei bine, Schwartz a ajuns în finală în 1965, după ce îi scosese din ghete pe granzii de la Real Madrid, cu un 5-2 la general, de nici nu mai știau ăia cum îi cheamă. În finală a pierdut cu 1-0 cu Inter Milano, dar italienii jucau pe stadionul lor, furăciune, au și prins vântul din față, adversarii și-au dorit mai mult victoria, știți cum e, așa că Eusebio și colegii lui au plecat de acolo doar cu argintul. În fapt, Schwartz a plecat nu doar cu argintul, a plecat chiar de tot.

Mai spunem că a antrenat pe urmă și pe FC Porto, Eintracht Frankfurt, 1860 München, Strasbourg etc, adică numai grei din fotbalul european. O carieră de excepție, din păcate uitată de mulți dintre ai noștri. Gata, v-am lăsat să vă uitați la meciuri. Apropo, cică favorită după modelele statistice ar fi Belgia. Noi chiar suntem curioși dacă funcționează matematica la faza asta. Nu de alta, dar aceleași modele au zis că Italia ia europenele de acum 2 ani, ceea ce chiar s-a întâmplat.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Alexandru Schwartz, antrenorul român care a condus naționala Olandei timp de 7 aniAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *