Toată lumea a auzit de mâncărimea în palmă și de efectele pe care le are ea asupra norocului. Nu se poate să nu fi auzit. Cică dacă te mănâncă palma dreaptă, te umpli de bani de nici știi să numeri tu până la cifra aia. Dacă te mănâncă palma stânga, faliment scrie pe fruntea ta. Sau invers, că aici e tot șpilul, nimeni nu mai știe exact care palmă e aia bună și care nu. Până una alta, am încercat un experiment științific ca să vedem cum funcționează treaba și să clarificăm situația pentru a nu mai fi voi stresați că nu știți ce și cum. Asta acum vreun an.
Și, a început studiul științific cu mâncărimi puternice în palma dreaptă. Ăsta era momentul mult așteptat. M-am uitat în presa vremii să văd ce se întâmplă și… nimic deosebit. Un singur aspect mi-a atras atenția, respectiv juca Rapidul cu Gaz Metan Mediaș, o echipă de desculți la vremea aia, că era practic desființată și juca cu juniorii. Gataaaa! Asta era! Astrele se aliniaseră și dădeau semne științifice că e cazul să ieșim tot neamul din sărăcie, umplându-ne de bani. Am anunțat marketinga să caute o excursie în străinătate, unde vrea e, (sanchi, știam că e pandemie și nu poate pleca nicăieri), să își caute cadouri scumpe pe internet, că până a doua zi nu o să mai știm ce să facem cu banii câștigați.
În acest scop, am pariat 5 (cinci) lei, câștigul urmând să fie de 14 lei, că dă gol Ioniță II. Cum ar veni, am remarcat doar mâncărimea din palmă, nu și pe aia din altă parte a corpului când am decis să risc cei cinci lei câștigați cu sudoarea frunții. Științific vorbind, nu știam decât doi jucători de la Rapid, pe Săpunaru și pe Ioniță II. Săpunaru știam că e fundaș, deci e mai greu să o bage în ațe. Logic, nu? Pe Ioniță îl văzusem la TV și mereu plângea săracu`, pe la toate echipele pe la care fusese, că, vezi Doamne, de aia joacă el prost, că nu e la echipa lui de suflet, respectiv Rapid. Nu juca cu inima și de la aia i se trăgea. Iote că ajunsese la Rapid! Manța mia, am zis, să vezi că le umple ăsta poarta de goluri adversarilor, ca un rapidist sadea care e el, mai ales că ăia nici păr facial nu cunoscuseră la viața lor. Buuun! Ca să nu vă țin ca pe ace, rezultatul a fost așa… Opt boabe a dat Rapidul în meciul ăla, aproape toată echipa dăduse gol, niciunul Ioniță II. De fapt, ca să fie testul concludent, Ioniță a băgat și el un gol, al nouălea, dar s-a anulat din motiv de offside. Case solved!
De aici putem trage mai multe concluzii. Primo, treaba cu mâna dreaptă și cu aia stângă încă rămâne în coadă de pește. Secundo, nu acceptați sfaturi la pariuri de la Mica Doză, că oricum nu se pricepe nimeni pe aici la așa ceva, iar ocaziile astea rarisime în care am comis-o se finalizează cam cum ați fost înștiințați deja. Terțio, mai bine să ne documentăm și să vedem de unde vina credința în pălmile astea, căci cu Rapidul, Ioniță and co. v-am rupt gura.
Se pare că superstiția cu mâncărimea în palmă își are originile pe la celți, în perioada precreștină. Ea a plecat de la obiceiul de a-ți freca mâna de un obiect de argint, considerându-se că o să fugă ghinionul de tine, mai ceva ca golurile de Ioniță II. Ulterior, cum nu toată lumea avea la dispoziție argint, și cum nici Ioniță II nu exista pe vremea celților, s-a ajuns la concluzia că simpla mâncărime în palmă e de bine. Probabil că și lor le-a mai dat cu virgulă când au testat cazul, de aici și apariția mitului cu mâna norocoasă și aia ghinionistă, precum și confuzia aferentă.
Ulterior, romanii nu doar că au preluat argintul celților și le-au entogenetizat soțiile, dar au preluat și superstițiile locale. Așa s-a transmis asta cu palma până în ziua de azi, la nivel global. Din păcate, singurul remediu pe care l-am găsit împotriva mâncărimilor în palmă este să nu pariați pe Ioniță. Altfel, descurcați-vă și voi ca până acum!
Sursa foto: pixabay
0 comments on “Despre mâncărimea în palmă, semnificații și soluții”Add yours →