Despre trecerea miresei peste prag, ghinioane și alte informații utile

Ai făcut o mie de planuri, te-ai apucat să dezvolți tot felul de proiecte și, brusc, te lovește o gripă cu colți pumnal de te lasă fără miros o săptămână (culmea, nu e Covid), pe departamentul de marketing o face cocoloș și o bagă în spital de nu se vede (încă e acolo de peste o săptămână), iar pe redactorul șef junior îl umple de muci, febră și otită? Ce poți să zici? Ghinion!

Ei, uite de-aia m-am umplut de nervi, iar azi vorbim despre ghinion și despre cel îl aduce pe el în casa omului. Spre exemplu, azi vom discuta despre o tradiție care, nerespectată, cică te umple de respect și de ghinioane. Care? Trecutul miresei peste prag. Daaa. Nu știați că aduce ghinion să nu o respecți? Fiți atenți să vedeți grozăvie!

Cică originile tradiției ăsteia se regăsesc undeva pe la începuturile Romei antice. Ea a început poetic, înălțător chiar, cu înălțarea pe umeri, răpirea, respectiv violarea sabinelor. Cum alea nu voiau să stea la viol, au fost cărate peste pragul caselor, prin boscheți, cotloane, pe unde a nimerit romanul cu ele. Să mai zică vreunul că nu erau ăștia bărbați romantici. Și așa mult le-a plăcut lor tradiția asta, adică romanilor, că au împărtășit-o cu toate popoarele pe la care au ajuns. În termeni științifici, ce le făceau ei localnicelor se numea etnogeneză. Ca să știți.

E adevărat că tot ei au promovat și o altă tradiție cu ștate vechi, numită primae noctis. Adicătelea, o treceai pragul pe aleasa ta și ieșeai ramburs să fumezi un pachet de țigări, că înăuntru o aștepta nobilul local sau, dacă aveai noroc, vreun înalt magistrat sau chiar împărat. Dacă nu, cum spuneam, ghinion, te descurcai singur.

Tradiția a ajuns și în Evul Mediu, acolo unde ăia au uitat de unde venea, dar s-au gândit ei la motive noi. Spre exemplu, mireasa nu trebuia să se arate dornică să își consume noaptea nunții. Nu că nu ar fi fost. Era, că făcuseră hormonii tobă din ea. Dar trebuia să pară cuminte măcar de ochii babelor, că și pe alea, știm toți, le apucă evlavia cam în același timp cu menopauza. Altfel, nu uitați, nu doar că te afuriseau babornițele, ba mai aducea și ghinion. Nici nu mai spunem ce se întâmpla dacă nu ieșea mirele cu lenjeria de pat fără urme de sânge pe ea în aceeași noapte a nunții. Nu mai câștigai la pariuri sportive în veci.

Apoi, a mai venit o treabă. Cică tinerele, făcute varză de hormoni, nici nu mai vedeau pe unde calcă. De asta, multe tindeau să se împiedice de prag. Ei, ăsta era ghinion curat. Ba unii ziceau că tinerele plecau de la alde mă`sa de acasă urmărite de tot felul de spirite rele (tardiv, dar de cugetat la treaba asta). Cum ar veni, erau un fel de paratrăsnet pentru ghinioane. Bașca, erau pasibile să fie penetrate de spiritele alea rele și să umple noua casă cu ele.

Cum bărbații se pare că erau imuni la faze din astea, ei trebuiau să care mireasa peste prag. Cu această ocazie se întâmplau două lucruri importante. Unu la mână, aia nu avea nicio șansă să se mai împiedice, deci din partea asta dispărea piaza rea. Cocoțată în brațe la ginerică, mireasa nici nu mai lăsa urme ca să vadă spiritele alea rele, sau cine mai voia să o penetreze pe ea cu răutăți, unde e dusă. În acest mod simplu și eficient, scăpai de ghinioane. Aveai toate șansele să te alegi cu vreo hernie, cu vreun vas de sânge spart la ochi sau cu vreo ruptură de splină (depindea atât de constituția mireasei, cât și a mirelui), dar măcar știai pe cine să dai vina când se fâsâia treaba, ca să nu mai acuzi spiritele de-a-n boulea.

Ăsta a fost sfatul unu. Cum e foarte posibil să fi ratat momentul cu aburcarea miresei și cum nu prea mai e cale de întors acum, stați pe fază că mai venim și cu alte informații utile despre ghinioane, originile lor și, mai ales, cum să scăpați de ele.

Sursa foto: pixabay

0 comments on “Despre trecerea miresei peste prag, ghinioane și alte informații utileAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *