Mic joc de imaginație cu hârtie igienică

După cum s-a văzut nu cu multă vreme în urmă, omenirea e disperată după o resursă de căpătâi. Care? Simplu… hârtia igienică. Ați văzut omor ce era când s-a anunțat că nu o să mai avem ce mânca din cauză de pandemie. Prăpăd! Omor la rafturi, la depozite, totul pentru prețioasa hârtie. Ei, cum ar fi să vă treziți într-o lume în care chiar nu mai există hârtie igienică? Cum ar fi? Nu disperați, e doar un exercițiu de imaginație. Și tot noi vă oferim rezolvări, așa cum facem de fiecare dată. Voi doar să vă imaginați.

Într-o situație ca asta, va trebuie inevitabil să ne întoarcem la vremurile de demult căci, iată, omenirea a trăit și fără bunul ăsta și nu poți spune că n-a făcut niciun rahat în lipsa lui, pardon de expresie. A făcut, că de aia suntem unde suntem azi. Spre exemplu, egiptenii s-au descurcat bine merci, mii de ani, cu apă. Despre romani, v-am mai povestit noi aici, foloseau bureți înfipți într-un băț, sculă numită tersorium. Grecii, băieți civilizați, cu statui, teatru și olimpiade, foloseau pietre sau bucăți de ceramică rotunjite, pe nume pessoi. Uneori, așa civilizați cum erau ei, mai foloseau cioburi tot de ceramică, numite ostraka, pe care treceau numele celor care voiau ei să fie izgoniți din cetate. De acolo și termenul de ostracizare. De la cioburi, nu de la activitățile de după.

La daci, din păcate, în lipsa oricăror cronici locale, nu știm ce se făcea. Mă rog, știm ce se făcea, dar nu știm cum acționau după. Totuși, din autorii antici latini reiese că, în expedițiile lor prin Dacia, legionarii romani e posibil să ne fi lăsat niște indicii. Spre exemplu, se pare că atunci când umblau ei prin pădurile și poienile noastre strămoșești, numai bine echipați cu sandale, romanii scoteau adesea un strigăt plin de neagră deznădejde și neostoită disperare, care devenise un veritabil laitmotiv: Et egressus sum in eo! Mater suam futuo! Asta, într-o traducere aproximativă, ar însemna: „Da` l-am călcat, bă`, băiete!”… și nu mai știm cum mai era mai încolo. De aici, putem deduce că nu numai codrul a fost frate cu ai noștri, ci și lăstărișul, prundișul și frunzele late de ferigă.

Odată cu Evul Mediu, lumea evoluează și din punctul ăsta de vedere. Anume, descoperă noi și noi metode, care mai de care mai eficiente și mai delicate. Ca un mic exemplu: paiele, fânul, mușchiul de copac sau chiar cârpe. Vikingii, deși nu ne-am aștepta de la niște duri ca ei, foloseau bucăți de lână. Când erau pe mare și nu prea aveau oi la îndemână, foloseau frânghii pe care le lăsau să atârne pe lângă drakkare. Nu știai când apăreau, dar știai clar pe unde treceau. Inuiții foloseau zăpadă nu doar ca să se îmbulgărească, ci și în altre acopuri. Cât despre japonezi, ciudați cum erau ei, foloseau niște bețe pe nume chuugi, folosite atât exterior, cât și interior. Evident, vă dați seama, nu existau reguli care să îi oprească pe unii sau pe alții de la a folosi tot ce le pica la îndemână. Totul ținea doar de imaginație.

Spre exemplu, marele scriitor francez, François Rabelais, scria prin secolul al XVI-lea că ideal ar fi un gât de gâscă. Glumă, glumă, dar penele puteau fi și ele folosite în acest scop. Fericire maximă a fost odată cu aducerea porumbului de la azteci și descoperirea ciocălăului, ca să cităm din clasici. Fără nicio bășcălie, ăștia au devenit larg folosiți pe mai multe continente. În Europa și America de Nord chiar au făcut ravagii, ca să ne exprimăm astfel. În cazul nobililor, așa cum era de așteptat, se folosea de obicei lâna sau, după posibilități, blănuri de animale. Nu uitați că de ceva vreme apăruseră cărțile, ziarele și alte obiecte de hârtie, iar lumea nu putea rata oportunitatea asta. Ba chiar un almanah american, numit Almanahul Fermierului, venea dotat de-a gata, încă din 1818, cu un orificiu de care să îl agăți în fundul curții.

De abia în 1857, americanul Joseph Gayetty inventa hârtia igienică, aproape 2.000m de ani după ce chinezii făcuseră deja asta. Doar că invenția lui Gayetty a și prins global. Iată așadar, cât de puțin timp a fost ea folosită în istoria omenirii. Nici nu merită efortul. Asta e!

Sursa foto: pixabay

1 comment on “Mic joc de imaginație cu hârtie igienicăAdd yours →

  1. Articole sau recenzii de calitate este importanta pentru a atrage vizitatorii sa viziteze site-ul, asta este ceea ce ofera acest site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *