Cum a pornit un război de la niște animale de companie

Dom`ne, războiul nu e bun. Așa să știți de la noi. Dar uite că pornesc din orice. Dar chiar din orice. Câteodată te doare și mintea când afli de la ce poate porni un război. Uite, spre exemplu, că despre asta vom vorbi azi, un război care s-a dus pe două generații a plecat de niște animale de companie. Parol dacă mințim!

De unde știm noi de războiul ăsta? De la egipteni. Mai exact, după o copie a unui papirus străvechi care s-a pierdut. Papirusul original s-a pierdut. Copia datează de acum vreo 3.200 de ani, din timpul faraonului Merneptah, ăsta fiind cel care a venit după Ramses al II-lea. în fine. Și zice papirusul ăsta așa, că în timpuri de demult existau doi faraoni. Pe unul îl chema Apofis, era hicsos, și pe celălalt îl chema Seqenenre. Al doilea nu era hicsos. Ei, și uite așa, ăsta de-al doilea, care stăpânea peste partea de sud a Egiptului, trebuia să plătească tribut ăluia de sus.

Seqenenre, băiatul cu ștatul de plată, având în vedere că trebuia să trăiasca și cu rușinea și cu paguba, a făcut și el ce ar face orice om normal la cap. Adică și-a luat niște animale de companie care să îi țină de urât și să îi mai aline tristețea. Hipopotami în cazul lui. Ca la vreo două duzini. Și îi ținea omul într-un țarc, cu piscină, cu tot ce trebuie. Atâta bucurie mai avea și el pe lume.

La un moment dat, când a trimis ăsta tributul, i s-au întors oamenii cu mesaj de la Apofis. Cică să dea drumul la toți hipopotamii și să închidă coșmelia, că nu putea ăla să doarmă de gălăgia făcută de animale. Ordin de la comenduire. Faza e că Apofis trăia ca la vreo 750 de kilometri distanță. Deci putem spune că ăla chiar era un cârnat de zile mari. Ei bine, dragii moșului, aici se termină papirusul, dar nu rămânem în coadă de pește.

Din descoperirile arheologice știm că Seqenenre ăla s-a enervat rău la creieri, a lăsat și tribut și tot, și a plecat cu război peste Apofis. Pentru el nu a fost chiar cea mai inspirată alegere căci, dacă îi vedeți mumia, zici că l-a lovit marfarul. A luat, săracu`, la topoare în cap de nici nu mai știi care e fața și care spatele. Dar, în vremuri de restriște, trebuie să mai oferi și pilde, chiar dacă iei bătaie de nici nu mai știi cum te cheamă.

Iar pilda a prins-o Kamose, fiu`său, care s-a enervat și el și a plecat iar peste hicsoși, ba chiar a câștigat de data asta. Și uite cum s-a eliberat și s-a unit Egiptul. De la niște hipopotami amărâți, de la un cârnat cu ochi și de la un tip care stătea prost cu nervii. Asta a fost! Acum știți!

0 comments on “Cum a pornit un război de la niște animale de companieAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *