Singurul rege al rușilor

Rusia a fost condusă în cea mai mare parte a istoriei ei de țari. Pe la începuturi de cneji, apoi țari, apoi prim secretari, președinți etc. Dar niciodată n-ai spune că a fost condusă de vreun rege. Ei, uite un fapt inedit, că Rusia a avut și un rege. Unul singur, timp de vreo 11 ani. Iar povestea lui e chiar interesantă.

Pe individ l-a chemat Danilo (sau Daniil) Romanovici și a domnit între 1253 și 1265. Ca rege. Cum așa, între atâția țari? Să vă explic. Când s-a prăpădit tăică`su, adică țarul Roman, Danilo nu avea decât vreo patru ani. Conform tradiției ancestrale, a început imediat lupta pentru tron între diferite facțiuni de boieri, iar ăsta mic a ajuns în exil. A fost repus pe tron după ce Ungaria și Polonia s-au bătut cu rușii și au câștigat.

Mă rog, n-a fost chiar așa ușor, că a trebuit Danilo să recucerească țara bucată cu bucată, până când au venit mongolii și i-au liniștit pe toți. Obligat să jure credință hanului mongol, Danilo a acceptat dar, pe ascuns, s-a dus la polonezi, unguri și chiar la Papa Inocențiu al IV-lea ca să îi ceară ajutor împotriva mongolilor. Mai precis, să lanseze Papa o cruciadă. În schimbul ajutorului, Danilo urma să treacă toată Rusia de atunci la catolicism. Buuun!

Au bătut ei palma, s-au pupat, dar știți cum era cu promisiunile de la Papă, ca s-au lovit și ai noștri de ele. Promitea ăla și pe mumă`sa, iar când era de răzbel te trezeai cu încurajări, o felicitare și o poză cu autograf. Fix așa a fost și cu Danilo, deși între timp apucaseră catolicii să îl ungă Rex Russiae. Până la urmă, tot singur s-a bătut cu mongolii, s-au împăcat, cert e că a rămas pe tron. Așa și-a băgat el picioarele în trecerea la catolicism, dar a păstrat titlul de rege că nu se știa când îi folosește la ceva.

Nu i-a folosit la nimic din câte se pare, dar măcar a rămas în istorie.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Singurul rege al rușilorAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *