Cum ar fi ajutat egiptenii antici la ideea sabiei laser din Star Wars

Unul dintre cititorii noștri se întreba ieri dacă nu cumva, printre atâtea descoperiri, egiptenii antici nu or fi inventat și sabia laser din filmul Războiul Stelelor. Well, băieți și fete, avem o veste neașteptată. S-ar putea să o fi făcut. Nu glumim, vă explicăm de îndată.

Noi ne-am apucat temeinic și am căutat arborele genealogic al lui George Lucas, creatorul francizei amintite, și am ajuns până la la începutul anilor 1800. Am găsit că are rubedenii germano-elvețiano-scoțiano-olandezo-engleze. Deci, pe filiera asta… țeapă! Dacă o fi avut vreun strămoș cu gene egiptene, să fie sănătos, noi nu știm despre el. Dar, rămâne ideea sabiei ăleia, și aici începe partea interesantă.

Egiptenii aveau un zeu major pe care îl chema Osiris. Ăsta a fost ucis de Set, pus într-un scriu și dat drumul pe gârlă, respectiv pe Nil. Așa a plutit el până în Byblos, pe terenul fenicienilor. Acolo, un copac l-a cuprins cu rădăcinile, a crescut rapid, iar regele local a luat copacul și a făcut un pilon din el. Habar nu avea că în el se află Osiris, dar îl uimise pe el cu creșterea rapidă. Pilonul ăla a devenit cunoscut sub numele de Djed, și era un simbol major al reînvierii, al stabilității, ba chiar i s-a luat modelul și, după el, s-au tot făcut sceptre care simbolizau puterea. Amulete în forma pilonulul Djed se așezau sub mumii, lângă coloana vertebrală, pentru a ajuta la reînviere.

Ar mai fi și un personaj pe nume Djedi, un vrăjitor din vremea faraonului Cheops (acum vreo 4.500 de ani), faimos pentru că trăise incredibil de mult (peste 110 ani), că putea îmblânzi leii doar cu o privire, că putea învia morții și altele asemenea. Numele lui se scrie cu doi piloni din ăia Djed la început. Apropo, Djedi se traduce prin „cel răbdător”, „cel care îndură”. Similarități cu filmul găsiți și voi, că sunt simple.

Acum, trebuie să vă uitați la poză și să vedeți că semănă teribil cu mânerul sabiei laser din film. Apoi, gândiți-vă la denumire! Djed sau Djedi. Cine folosea săbii din astea? Cavalerii Jedi. Coincidență? Puțin probabil, căci Lucas a zis că s-a inspirat din mitologii străvechi pentru a crea povestea filmului. Apoi, mai e ideea de bază a francizei, adică renașterea ordinului Jedi pentru a face ordine în Univers. Fix ce a făcut și Osiris. You do the math!

Cum ar veni, egiptenii nu au inventat sabia laser, dar au dat o mână de ajutor la crearea ei. Mă rog, asta am găsit și noi, făcând săpături pe subiect. Acum, sperăm că am venit cu informații utile, pe scurt, așa cum e frumos să facem, nu polologhii de nu se mai termină.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Cum ar fi ajutat egiptenii antici la ideea sabiei laser din Star WarsAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *