Cum îl chema în realitate pe Sfinx-ul egiptean?

Azi începem cu tema voastră preferată, egiptenii. Mai exact, cu sfinxul. V-ați întrebat vreodată cine i-a spus așa? Apoi, cum îl chema pe el de fapt? Ei bine, la întrebările astea vom răspunde în postarea de față, ca să nu vă mai macine și ca să stați liniștiți și productivi în câmpul muncii. Buun!

Sfinxul a fost numit astfel de grecii antici, că așa au vrut mușchii lor. Ca să fim mai exacți din punct de vedere științific, pentru că li s-a părut lor că seamănă cu animalul ăla compozit din miturile lor… sfinxul. E adevărat că sfinxul mitologic avea trup de leu și cap de om. Dar mai avea și aripi și coadă de șarpe, ceea ce ăla egiptean nu are, dar nici grecii nu stăteau acum să se cramponeze de așa detalii. Așa li s-a părut, așa i-au spus.

Partea interesantă acum vine, că se pare că inclusiv denumirea de sfinx vine de la egipteni, și s-ar putea să preceadă monstrul ăla grecesc. Shesep-ankh (adicătelea „imagine vie” sau „piatră vie”) ar fi fost termenul original, cel din care a derivat cel de sfinx. Și fix la sfinxul egiptean se referea, dar nu numai, că egiptenii mai făcuseră și alte sculpturi. Cum ar veni, termenul de sfinx vine chiar de la… sfinx. Apoi, prin vremea Noului Regat (acum circa 3.000 – 3.500 de ani), egiptenii s-au apucat să îi spună Horemakhet. Cum ar veni, Horus de la orizont. Asta pentru că l-au asemănat ei cu zeul Horus și pentru că se vedea de departe, adică de la orizont. Logic.

Când au șters din istorie cam tot ce știau egiptenii antici, pe motiv de idolatrie, creștinii copți din zona aia l-au numit Bel-hit (Gardianul). Arabii au preluat denumirea și i-au zis o perioadă „Balhib” sau „Bilhaw”. Tot arabii i-au spus ulterior „Abu al-Hawl” (adică Părintele terorii sau Cel înfricoșător), care nu e vreo mare diferență înte cum îi spuneau înainte . Ambele denumiri încă mai sunt folosite și azi pe alocuri. Voi puteți să îi spuneți cum vreți, că oricum pe sfinx îl doare la bască. La câte nume a avut sau, mai bine zis, câte o fi avut el la viața lui, dacă îl mai strigați și voi „Vasilică”, nu o să îi cadă nasul de oftică. Gata! Atât am avut pentru azi.

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Cum îl chema în realitate pe Sfinx-ul egiptean?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *