Mica Doză: Despre William de Rubruck, un fals ambasador la curtea mongolilor

Despre William de Rubruck ați auzit? Apropo, a trăit prin secolul al XIII-lea, era din Comitatul Flandrei, și mai era omul lui Ludovic al IX-lea al Franței? Vă spune ceva și după toate indiciile astea? Dacă nu, nu e niciun bai, vă lămurim noi în doi timpi și trei mișcări. Buuun! La treabă atunci!

William ăsta era popă. Prea multe nu se știu despre prima parte a vieții lui, și asta e foarte bine pentru că oricum nu interesa pe nimeni ce a făcut el în copilărie. Ce ne interesa pe noi e deja consemnat în scripte, și noi asta relatăm. Cum ar veni, în anul 1248, taica William a plecat într-o cruciadă, a 7-a, alături de Ludovic. Ceva ceva a stat pe acolo, că tocmai în anul 1253 începe partea interesantă.

Eeei, și uite așa, sătul de lupte, mățăraie, boli și altele, a cerut el permisiunea să se ducă în Rusia, că pe acolo aflase el că sunt creștini capturați de mongoli, că îi spusese lui cineva, și s-a gândit omul să facă un pustiu de bine ca să îi elibereze. Ludovic a acceptat, că oricum se împiedica de ăsta prin cruciadă. Și așa a plecat omul în misiunea asta nobilă.

Apropo de nobili, a ajuns el în Rusia, doar ca acolo să creadă mongolii că ăsta e vreun mare ambasador, mare nobil, așa că l-au capturat și l-au trimis ramburs la Karakorum, unde domnea hanul Mongke, un strănepot al lui Ginghis Han… nu-l știți voi. Ăia l-au primit cu respectul cuvenit unui mare ambasador occidental, fără să aibă habar că tipul era doar un pârlit de popă, care nici măcar nu avea împuternicire să discute sau să negocieze ceva. Dar, na, și el… ce? Era prost să spună?

Așa cu stimă l-au trat mongolii, că l-au ales arbitru într-o dispută extrem de importantă, care ar fi trebuit să stabilească odată pentru totdeauna care e religia aia corectă: islamul, creștinismul sau budismul? Din relatarea venerabilului William rezultă că nu a fost în stare să aleagă pe nimeni, că toți ăia implicați în discuție deja se făcuseră rangă cu alcool când a ajuns el, de nici nu mai știau pe ce lume sunt. Cum s-ar zice, o luaseră deja pe calea cea bună. Prin urmare, mongolii au rămas la șamanism.

În fine. De ce e William ăsta important? Lasă că s-a dat ambasador ca să își scape pielea și că a încercat în zadar să discute cu niște bețivani. Dar el e primul om care a vorbit despre budism în Europa Occidentală, acolo unde nimeni n-avea habar de religia asta. Relatările lui despre Mongolia și lumea de acolo au tins să le bată la fund pe alea ale lui Marco Polo. Doar că a avut ăla PR mai bun. Asta e.

Ah, tot el a fost primul om care a spus că Marea Caspică nu se varsă în Oceanul Arctic, în nord, ci nu se varsă nicăieri că e mare închisă. Văzuse el. Oricum, treaba asta nu o știa nimeni în Europa. Ca să încheiem, vom mai spune că s-a întors relativ repede în Franța, după doar un an de umblat aiurea brambura. A fost primit cu brațele deschise și, după ce a relatat tot, tot cu brațele deschise i s-a făcut vânt la mănăstirea lui, ca să își vadă de treabă. Mai bine rămânea ambasador pe neveu dar, na, de unde să știe și el că ai lui erau mai tălâmbi decât permitea legea?

Sursa foto: wikimedia commons

0 comments on “Mica Doză: Despre William de Rubruck, un fals ambasador la curtea mongolilorAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *